Egészség

Védőoltások várandósság alatt – influenzás lettem, kaphatok oltást?

A várandósság időszakában nagyon körültekintően kell bánnunk a védőoltásokkal: egyes vakcinák beadása ilyenkor kifejezetten kerülendő, mert árthat az anyának és a magzatnak is, míg mások probléma nélkül megkaphatók, sőt ajánlottak.

Egy magzat egészséges fejlődésére a fertőző betegségek jelentik a legnagyobb veszélyt, különösen, ha a terhesség kezdeti szakaszában találkozik velük. Ezek egy része ellen oltással hatékonyan lehet védekezni, míg másokat – bár léteznek ellenük remek vakcinák – várandósság alatt mégsem kaphatja meg a kismama, mert árthatnak neki és a születendő babának is. Lássuk, melyik oltás adható és melyik ellenjavallt a terhesség során.

AIPM-VAKCINÁCIÓ - felső témaszponzi - 4. cikk

 

Oltási alapelven várandós kismamáknál

Általában a terhesség első harmadában csak a legindokoltabb esetben kaphat oltást a kismama – ezek közé tartozik az, amikor a fertőzés lényegesen nagyobb veszélyt jelent, mint az oltással összefüggő, esetlegesen fokozott oltási reakció vagy oltási szövődmény. Alapvető előírás az is, hogy élővírus-tartalmú vakcinák nem adhatók terhes nőknek, mivel az ilyen típusú oltások magzatkárosító hatása még nem kellően ismert. Várandós nők oltásakor az azonos antigént (a megfelelő immunválaszt kiváltó fehérjét vagy poliszacharidot) tartalmazó oltóanyagok közül a kevésbé reakcióképeset kell választani (hastífusz elleni oltásnál például a poliszacharida vakcinát, influenza ellen pedig a hasított vírust tartalmazó úgynevezett split vagy a tisztított felszíni antigének felhasználásával készített alegységvakcinákat).

A védőoltásokkal egyszerűen megelőzhető fertőző betegségek közé tartozik például a Hepatitis B és az influenza: a védőoltás beadása mindkét esetben javasolt lehet a kismamák számára. További, oltással szintén elkerülhető betegségek a Hepatitis A, a Pneumococcus baktérium által okozott betegségek, a polio-vírus, a Clostridium tetani baktérium által kiváltott tetanuszfertőzés, továbbá a veszettség és a Meningococcus-fertőzés következtében kialakuló agyhártyagyulladás. Az influenzával és a Hepatitis-B-vel ellentétben ezen oltások beadása már megfontolandónak tekintendő, hiszen ezek magzatra gyakorolt hatásáról vagy nem állnak rendelkezésre a megfelelő adatok, vagy csak akkor érdemes beadni őket, ha elkerülhetetlen a kismama veszélyeztetettsége. Utóbbi esetre példa, ha a terhes nőnek feltétlenül olyan területre kell utaznia, ahol az adott betegség jellemzően előfordul (endémiás területek).

AIPM-VAKCINÁCIÓ - felső témaszponzi - 4. cikk

 

Nem javasolt védőoltások terhesség alatt

Kanyaró-Mumpsz-Rubeola (MMR)
Bárányhimlő
Humán papillómavírus

Terhesség alatt csak indokolt esetben adható oltások

Polio-vírus
Hepatitis A

Várandósság alatt is adható oltások

Meninigococcus
Hepatitis B
Influenza
Pneumococcus
Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz

 

Még több olvasnivaló a védőoltásokról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top