Egészség

Védőoltások gyerekeknek – a kötelezők mellett ezeket ajánlják az orvosok

A gyerekek 5 éves kor alatt különösen érzékenyek különféle betegségekre, hiszen az immunrendszerük ekkor még sérülékeny és tapasztalatlan. Nem véletlen, hogy az ezt megelőző években kapják meg a kötelező védőoltások zömért, és ezt követően többnyire már csak szabadon választható vakcinákkal találkoznak. Lássuk most ez utóbbiak közül azokat, amelyek beadását az orvosok leginkább javasolják!

A kötelező védőoltások – amelyeket csecsemőkorban és kisgyerekként megkapunk – arra szolgálnak, hogy “tapasztaltabbá tegyék” a védekező-rendszerünket néhány súlyos betegség és fertőzés ellen, amelyek korábban milliónyi gyermekéletet követeltek. Mára sikerült ezekkel a vakcinákkal minimálisra csökkenteni például a TBC, a gyermekbénulás vagy a szamárköhögés kialakulásának kockázatát, amik néhány generációval előbb rettegett betegségek voltak, és kisgyermekek millióinak halálért voltak felelősek. Nagyjából egy tucatnyi ilyen betegség ellen kapnak oltást térítésmentesen és kötelező jelleggel 14 éves korukig a gyerekek, de ezen kívül még egy sor olyan betegség létezik, amire elérhető hatékony vakcina, viszont ezek beadásáról már a szülőknek kell dönteniük. A legfontosabbak ezek közül a következők.

Védőoltások gyerekeknek – a kötelezők mellett ezeket ajánlják az orvosok

 

Meningococcus

A járványos agyhártyagyulladást többféle baktérium okozza, és nem mindegyik ellen van hatékony védőoltás. A forgalomba lévő vakcinák viszont már gyermekkorban is beadhatók, és kifejezetten javasolt azokban az esetekben, amikor valaki járványos területre utazik (elsősorban Afrika középső, járványövezet részére), járványos agyhártyagyulladásban szenvedő beteg közelébe kerülhet, lépkárosodásban szenved, vagy eltávolították a lépét.

Pneumococcus által okozott tüdőgyulladás elleni védőoltás

A pneumococcus a világon mindenütt elterjedt kórokozó, az ellene kifejlesztett védőoltás pedig a cseppfertőzéssel terjedő tüdőgyulladás megelőzésére szolgál. 2 éves kor alatt és 50 éves kor felett mindenkinek javasolják ezt a vakcinát az orvosok, de a krónikus tüdő (COPD, asztma)-, szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek, dohányosoknak, belsőfül műtéten átesetteknek és koponyasérülteknek is ajánlott a vakcina.

Hepatitis A elleni aktív védőoltás

A hepatitis A oltás 3-5 évre nyújt védettséget, míg a teljes oltási sorral (mely 2 védőoltásból áll) legalább 20 évre szóló védettség szerezhető. Kisgyermekeknek az első adag már 12-23 hónapos életkor között beadható. Utazóknak az első adagot ajánlott legalább 4 héttel az utazás előtt megkapni, de minimum 2 hét kell, hogy megfelelő védettségi szint alakuljon ki. A hosszú távú védettség eléréséhez szükséges emlékeztető oltásra az első adag beadását követő 6 hónap és 5 év között bármikor sor kerülhet, de a beadás javasolt az első vakcinációt követő 6-12 hónapban. A vakcina más oltásokkal egyidőben is alkalmazható.

Rotavírus

A rotavírusok a csecsemők és kisdedek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek a leggyakoribb okozói világszerte. Nagyfokú fertőzőképessége miatt nehéz megakadályozni a betegség terjedését, és jelenleg egyedül oltással lehet csak jelentősen csökkenteni a vírus okozta súlyos hasmenések, hányások előfordulását. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik, és a betegség annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik. A hat és huszonnégy hónap közötti kisbabák a legveszélyeztetettebbek, mivel náluk nehezebb a folyadékpótlás, és emiatt könnyen kiszáradhatnak. A rotavírus fertőzés felnőtteket, különösen idős embereket is érinthet.

Védőoltások gyerekeknek – a kötelezők mellett ezeket ajánlják az orvosok

 

Bárányhímlő

Ez az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, amin a gyermekek háromnegyede leggyakrabban 3 és 10 éves kor között, de legkésőbb 15 éves koráig átesik. Vannak – bár jóval ritkábban –, akiket már csecsemőkorban vagy felnőttként “talál meg” ez a betegség. A védőoltás 9 hónapos kortól adható, de érdemes megvárni vele a 15 hónapos kort. Megfelelő védettség eléréséhez 12 éves korig 1 oltás, míg 13 éves kor felett 2 oltás szükséges.

 

 

Még több olvasnivaló a védőoltásokról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top