Egészség

A világbajnok kedvenc egészséges ételei karácsonyra

Olyan gyorsan elment ez az év is, én már azon gondolkozom, hogy milyen egészséges és tápláló, természetesen finom és karácsonyi hangulatot idéző menüsort készítsek a családomnak. Itt van néhány tippem!

Húsos, bazsalikomos töltött paprika:

Hozzávalók: 50 dkg darált hús (én vegyesen szeretem: marha és sertés), 2 nagy kaliforniai paprika, lehetőleg piros színű, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, pici foghagyma, só, bors,  2 ek. kókuszzsír, 2 ek. napraforgómag vagy fenyőmag, 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva, 1 nagyobb paradicsom apróra vágva, 1 tojás

Elkészítés: A megolvasztott kókuszzsíron a hagymát és a fokhagymát futtassuk meg. Tegyük rá a darált húst, szórjuk rá a fenyőmagot, a tojást és az apróra vágott paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk és borsózzuk. Aki szereti a csípőset, tegyen bele egy kicsi chilipaprikát apróra vágva. A kaliforniai paprikánkat mossuk meg és vágjuk úgy félbe, hogy a szára maradjon meg. Vegyük ki a magházat és a maradék magot.  Töltsük meg az előpirított, alaposan átforgatott húsos töltelékünkkel, tegyük tűzálló tálba és előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt süssük meg. Ha már karácsony, ínyencek egy kis parmezán sajtot is reszelhetnek rá.

A cikk szerzője Bánkuti Gabriella háromszoros fitneszvilágbajnok.
 
A világbajnok kedvenc egészséges ételei karácsonyra

Cékla halom dióval és parmezánnal:

Hozzávalók: 10 dkg húsos szalonna apró kockákra vágva, 1 nagy fej hagyma aprítva, 20 dkg cékla gyufaszál méretűre gyalulva, só, bors, 1 ek. friss oregánó aprítva, 1,5 dl száraz vörösbor, 30 dkg dió durvára vágva, 2 ek. kókuszzsír

Elkészítés: A kókuszzsíron pirítsuk le a szalonnánkat és a hagymát. Tegyük rá a céklát, forgassuk át, sózzuk, borsozzuk, és fűszerezzük oregánóval, majd öntsük alá a bort, és fedő alatt pároljuk, közben szórjuk rá a diót. Kóstolás után ízesítsük még sóval és borssal, igény szerint. Tálaláskor halmozzunk rá durván reszelt parmezánforgácsot.

Almás-fahéjas vaníliás krémleves:

Karácsony, fenyőillat, almás pite ihlette a következő levesemet, ami gyorsan elkészíthető, isteni illatú és fenomenális ízköltemény, ráadásul olcsó is.

Hozzávalók: 5 közepes savanyú alma,5 dl mandulatej, fahéj, vaníliarúd, 2 tojás sárgája, szerecsendió, eritrit, 1 zacskó vaníliapuding (cukormentes), szegfűszeg, víz, citrom, vaníliafagyi (cukormentes)

A világbajnok kedvenc egészséges ételei karácsonyra

Elkészítés: Az almát megpucoljuk, felkockázzuk, és  pár deci citromlével elkevert vízbe tesszük, hogy ne barnuljon be addig, ameddig megpucoljuk az összes almánkat.  Majd szűrjük le, és tegyük fel langyos vízbe főzni, amit fűszereztünk szerecsendióval, szegfűszeggel. Beledobjuk a vaníliarúd magjait, 2 pici fahéjrudat és ízlés szerint az eritritet. Lassú tűzön puhára főzzük. Ha az almáink megpuhultak (én nem szeretem nagyon szétfőve, inkább ropogósan), öntsük le a lé felét, és vegyük ki a vízből a nagyobb fűszereket. Egy másik edénybe öntsünk 5 dl mandulatejet, keverjük bele a cukormentes vaníliaport és a 2 tojássárgáját, fűszerezzük még egy kicsi fahéjjal, majd öntsük lassan a felforrt alma levéhez, és kevergessük el óvatosan. Pár perc alatt besűrűsödik, és készen is vagyunk. Tálaljuk melegen, tegyünk a leves tetejére hideg vaníliafagyit (cukormentes). 

Zellerkrémleves laskagombával tökmagolajon:

Hasonlóan az előző levesünkhöz, ez is egy ínycsiklandozó ízbomba, gyorsan és olcsón elkészíthető.

Hozzávalók: 3-4 nagyobb zellergumó, 200 g laskagomba, rizstejszín, bors, só, friss metélőhagyma, 8 dl zöldségleves lé, egy pár ek. tökmagolaj, egy kicsi mangalicazsír.

Elkészítés: A zellergumókat öblítsük le, hámozzuk meg, és daraboljuk fel. A zöldségleves levünket forraljuk fel, és főzzük meg benne a zellerdarabokat. Ez kb. 10 percet vesz igénybe. Majd, ha megpuhultak a darabkák, pürésítsük, és fűszerezzük meg sóval és borssal, majd sűrítsük be a tejszínnel. Közben mossuk meg a laskagombáinkat, majd tegyük tiszta konyharuhára, és itassuk fel róla a vizet, Majd daraboljuk fel csíkokra. A mangalicazsírban pirítsuk meg a gombadarabkákat, ízesítsük sóval és borssal, ez nagyjából 5 percig tart. Tálaljuk a zellerkémünket, halmozzunk a tetejére egy kicsi pirított gombát, majd öntözzük meg egy picurka tökmagolajjal, és szórjuk meg a snidlinggel. A sárgásfehér krémben a barna gombadarabok a zöld metélőhagymával, csodás látvány. 

Őzszelet fügével:

Ez nem olcsó, vagyis gondolnánk, hogy nem, pedig lassan a vadhús olcsóbban beszerezhető, mint a marhahús, ráadásul finom és porhanyós, ha jól készítjük el. Egy kis fügéhez pedig harmonikusan passzol, és a karácsonyi asztalunk különleges étke lehet.

Hozzávalók: vendégek szerinti szeletszám, 2 ek. olvasztott vaj, só, bors, 200 ml fehérbor, 3 ek. fügedzsem, rizstejszín vagy kókusztejszín, 2 szem füge

Elkészítés: Mossuk meg az őzszeleteket, és itassuk le róluk a vizet. Olvasztott vajban süssük 3 percig az őzszeleteket, és fűszerezzük sóval, borssal.  A pecsenyelevet öntsük fel fehérborral, keverjük bele a fügedzsemet, és kissé forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tejszínt, és fűszerezzük ezt is sóval és borssal.  Tálaljuk a sült hússzeleteket egy szép tányérra, majd szeleteljük rá a friss fügéket, és öntsük meg a mártással. Köretként a sült burgonyaszeletek illenek hozzá a karácsonyi asztalra.

Csirkemell kesudióval:

Csirkemell sütve, párolva, roston… unalmas nem? Dobjuk fel ezt az egyszerű ételt egy kis fantáziával.

Hozzávalók:  2 nagyobb darab csirkemellfilé, 2 szál citromfű, egy csomó újhagyma, só, bors, 2 pici chilipaprika, 100 g kesudió, 3 ek. olivaolaj, 1-2 ek. kókuszcukor, 3 ek. szójaszósz, 2 ek.  aprított friss koriander, pici tökmagolaj

A világbajnok kedvenc egészséges ételei karácsonyra

Elkészítés: Mossuk meg a csirkemellszeleteket, és itassuk le róluk a vizet, majd vágjuk csíkokra. A citromfüvet és az újhagymát mossuk meg, és daraboljuk fel. A húscsíkokat keverjük össze az aprított fűszernövénnyel és a hagymával, ízesítsük sóval, borssal, majd hagyjuk állni 20 percig, így az ízek beivódnak a szeletekbe. Közben magozzuk ki a chilipaprikát és aprítsuk fel picikére.  A kesudiót tökmagolajon pirítsuk le, majd robotgépben aprítsuk fel. Tegyük félre.

Az olivaolajat (sütésre alkalmasat) hevítsük fel wokban vagy serpenyőben és pirítsuk le a csirkemell szeleteket folyamatos kevergetés mellett. Adjuk hozzá a felaprított chilipaprikát, majd, amikor jól átforgattuk, ízesítsük egy pici kókuszvirágcukorral és a szójaszósszal. Végül szórjuk meg kesudióval. Tálaláskor friss koriandert szórjunk a tetejére. Jól illik hozzá a jázminrizs vagy a rizstészta.

Hátszín gombával és koktélparadicsommal

Hozzávalók: vendégek száma szerinti hússzeletek, koktélparadicsom, só, bors, 2 ek. mangalicazsír, 100 g champignon gomba, 3 vöröshagyma és frissen aprított petrezselyem

A világbajnok kedvenc egészséges ételei karácsonyra

Elkészítés: A hátszínszeleteket mossuk meg, és itassuk le róluk a vizet. Nagyon forró olajban süssük mindkét oldalukat aranybarnára, fűszerezzük sóval és borssal, majd vegyük ki a serpenyőből és csomagoljuk be alufóliába, hogy visszapuhuljon. A gombát mossuk meg, és aprítsuk fel, a hagymát is hámozzuk meg, és vágjuk pici darabokra. Mangalicazsírban pirítsuk meg a gombát a hagymával, fűszerezzük ezt is sóval és borssal, majd kevergetés mellett pároljuk meg fedő alatt. A koktélparadicsomokat mossuk meg, vágjuk 4 cikkre, és adjuk a gombás-hagymás masszához és pároljuk még egy kicsit fedő alatt. A hátszínszeletek közben levet eresztettek, amit tegyünk a zöldséges masszánkhoz, és keverjük el benne a pecsenyelevet. Tálaljuk a hússzeleteinket egy nagy tányéron, halmozzuk mellé a zöldséges ragunkat és szórjuk meg friss petrezselyemmel.

Sült lazac körtés lilakáposztával

A karácsonyi menü kihagyhatatlan menüje a hal. Bár mi magyarok sajnos nagyon keveset eszünk belőle, ezt is legfőképpen ünnepnapokon. A következő recept nem csak a karácsonyi menü része lehet, egy átlagos diétát is feldobhatunk vele. 

Hozzávalók: 1 vöröshagyma karikára vágva, 5 ek. olívaolaj, 5 dkg aszalt cseresznye (cukormentes), 1 nagyobb körte felcsíkozva, 2,dl száraz vörösbor, 1 kk. őrölt fahéj, 60 dkg lazacfilé, 1 kisebb fej lila káposzta csíkokra vágva,  bors, só, egy pici mandulaforgács a díszítéshez.

Elkészítés: A hagymát olívaolajon futtassuk meg, adjuk hozzá az aprított cseresznyét és a lila káposztát, majd a körtét. Alaposan forgassuk át, öntsük alá a bort, és fedő alatt pároljuk. A halat egy kis olívaolajon só, bors társaságában megsütjük. Tálalásnál a hal mellé adjuk a káposztás- körtés-boros meleg salátánkat, amire szórjunk egy kis reszelt mandulát.  

Datolyas-szilvás bonbon

Ez a recept nagyon gyorsan elkészíthető, a gyerekeket is bevonhatjuk a készítésébe.

Hozzávalók: 15 dkg magozott datolya (cukormentes), 15 dkg aszalt szilva (cukormentes), 10 dkg darált dió, 10 dkg darált mandula, 5 dkg kókuszzsír, 5 kk. diabetikus kakaópor, kókuszreszelék

Elkészítés: Tegyük egy tálba a finomra aprított szilvát és datolyát, majd szórjuk rá a darált mandulát és a diót, ez után a kókuszzsírt és a kakaóport. A masszát alaposan dolgozzuk össze, és formáljunk belőle golyókat. Kókuszreszelékben hempergessük meg, és tegyük bonbonpapírra. Tálalásig tegyük hűtőbe. Kész is, ugye milyen egyszerű? 

A világbajnok kedvenc egészséges ételei karácsonyra

Mákos pite:

Hozzávalók:  a tésztához: 30 dkg gesztenye- és mandulaliszt vegyesen, 3 tojás sárgája, 3 ek. eritrit, 2 ek. kókuszzsír, só
a töltelékhez: 20 dkg darált mák, 1 dl kókusztej, 3 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 3 ek. eritrit, 3 tojás fehérje

Elkészítés: Vegyünk egy nagyobb tálat, és szórjuk bele a gesztenye- és a mandulalisztet, a tojások sárgáját, az eritritet, a kókuszzsírt, majd sózzuk meg, és gyúrjuk tésztaállagúra. Egy másik tálba tegyük a darált mákot, a tojások sárgáját és a citromhéjat. Majd verjünk egy pici sóval a tojásfehérjéből kemény habot, és forgassuk óvatosan a mákos keverékbe. Vegyünk egy kivajazott piteformát, és a tésztánkat, amit kinyújtottunk fél centi vastagra, nyomkodjuk bele, hogy ellepje teljesen az alján és a forma szélét.  A maradékot vágjuk le, ez jó lesz a süteményünk tetejére díszítésnek. A tészta tetejére öntsük bele a habos mákkeverékünket, simítsuk el benne, majd a tetejére a maradék tésztából sodorjunk csíkokat, és tegyük rácsalakban a sütink tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig süssük. Ha kész van, vegyük ki, hagyjuk kihűlni és szórjuk meg porcukorral. 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top