Egészség

Így készülj a terhességre – a legfontosabb szűrővizsgálatok

Tervezett gyermekvállalás esetén már jóval azelőtt érdemes elmenni a nőgyógyászhoz, hogy megtörtént volna a fogantatás. Néhány szűrővizsgálattal ugyanis jó pár olyan komplikáció megelőzhető vagy kizárható, ami a terhesség közepette gondot okozhat, vagy akár vetéléshez vezethet.

Közhely, hogy egy gyermeket a szüleinek védeni kell. De nemcsak akkor kell védeni, amikor megszületett, hanem akkor is, amikor már magzati állapotban van, sőt azelőtt, hogy egyáltalán megfogant volna. Ezért szedtük csokorba azokat a szűrővizsgálatokat, melyeket már azelőtt érdemes elvégeztetni, hogy megtörtént volna a fogantatás. 

HIV

Ijesztően hangzik, igen. Kevés olyan ember van, akit ne rázna ki a hideg, ha kijelentenék, hogy menjen el HIV-szűrésre. Amennyiben egy várandós nő HIV-vel fertőzött, akkor a vírus átjuthat a méhlepényen, és megfertőzheti a magzatot is. Ha egy nő HIV-pozitív, akkor beszélnie kell az orvosával arról, hogy mekkora az esélye annak, hogy a magzatának is átadja a kórt. Létezik olyan kezelés, melynek minimálisra csökkentik az esélyét annak, hogy ez megtörténjen. 

Rubeola, avagy a rózsahímlő

Elég ráköhögni vagy rátüsszenteni egy egészséges, védetlen emberre, és már kész is a baj. A terhesség alatti rubeola súlyos rendellességeket, de akár magzati halált is okozhat. Azok a nők, akik egyszer már átestek a betegségen, vagy kaptak elleen védőoltást, a vérükben tobzódó ellenanyagnak köszönhetően nagy valószínűsggel nem kapják el újra a kórt. Egyszerű vérvétellel kimutatható, védett vagy-e rubeola ellen. 

Így készülj a terhességre – a legfontosabb szűrővizsgálatok

Chlamydia

Nem úton terjedő betegség, mely körültekintő, biztonságos szexuális élettel megelőzhető. A chlamydia általában vér és vizeletvizsgálattal, illetve hüvelyi kenetvétellel kimutatható, kezelése többnyire antibiotikummal történik. A chlamydia vetéléshez, illetve a magzat fertőződéséhez vezethet. 

Hepatitis-B

A Hepatitis-B-ről azonna a májgyulladásra gondolunk, mivel a vírus fertőzéses májgyulladást okozhat. A vírus kimutatása többek közt azért fontos még a terhesség előtt, mert a vírust hordozó nő magzata nagy eséllyek szintén hordozóvá válik, ha az anya nem kap megfelelő kezelést. 

Citológiai vizsgálat 

A vizsgálat kimutathatja a dagantos elváltozást, a gyulladásokat, esetleg néhány szexuális úton terjedő megbetegedést. Amennyiben egy év, vagy annál hosszabb idő is eltelt az utolsó citológiai vizsgálat és a tervezett fogantatás előtt, akkor mindenképpen új vizsgálat kell. Amennyiben a lelet negatív, nem áll semmi a fogantatás elébe, de ha bármilyen elváltozást találnak, akkor a magzat és az anya egészsége érdekében még a fogantatás előtt kezelni kell a problémát.

Egyéb, opcionális szűrővizsgálatok: vércsoport, hemoglobin, TORCH-panel, cisticus fibrozis.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top