Egészség

Egyszerű módszerrel előzhető meg a gyerekek rövidlátása

Egyre több embernél alakul ki rövidlátás, pedig egy teljesen hétköznapi módszerrel megelőzhető, de legalábbis késleltethető a látás megromlása.

Ausztrál kutatók idén májusban publikálták azt a kutatásukat, amely szerint 2050-re a Föld lakosságának fele – akkori becslés szerint legalább ötmilliárd ember – lesz rövidlátó. Az orvosok azzal is tisztában vannak, hogy az ember környezete komoly szerepet játszik abban, hogy kialakul-e nála a miópia, vagyis a rövidlátás.

Az Australian Vision Convention nevű konferencián most azonban azt is bejelentették, hogy a természetes fénynek nagyobb szerepe van a rövidlátás megelőzésében, mint korábban gondolták.

A rövidlátás egyre több embert fog érinteni az előttünk álló évtizedekben (Fotó: Tumblr)
A rövidlátás egyre több embert fog érinteni az előttünk álló évtizedekben (Fotó: Tumblr)

A kutatás során 100 gyereket vizsgáltak meg, közülük 40 volt rövidlátó, 60-nak nem volt probléma a látásával. A résztvevőket 18 hónapon keresztül figyelték meg, annak megállapítására, hogy mennyi időt töltöttek a szabadban, napfényérzékelő szenzorokat kapcsoltak a csuklójukra, kétszer 14 napig.

A kutatók azt találták, hogy a látás romlása azoknál a gyerekeknél volt nagyobb mértékű, akik kevesebb időt töltöttek természetes fényben.

Bár kisméretű mintán vizsgálódtak, és azt sem nézték meg, hogy a felnőtteknél mennyire működik a módszer, a kutatók azt feltételezik, hogy a természetes fény befolyásolhatja a “szem fejlődésének mechanizmusait”. A 3000 luxnál erősebb fény ezért komoly hatással lehet a gyerekek szemére a növekedés során. (Az irodai neonfény körülbelül 500 lux, míg a napfény több mint 100 000 lux fényerősséget is elérhet.)

 

A kutatók kiemelték, hogy a gyerekek napjainkban sokat nézik a különböző digitális eszközök képernyőjét – a szemeket mozgató izmokat ez megterhelheti –, azonban a rövidlátás kialakulásáért nem ez, hanem a természetes fény hiánya tehető felelőssé.

A szakértők ajánlása szerint a gyerekeknek naponta legalább egy, ideális esetben két órát kellene a szabadban töltenie, hogy megelőzzék vagy lelassítsák a rövidlátás kialakulását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top