Egészség

Meghalt Dr. Henry Heimlich, akinek a módszere megmentette az én életemet is egyszer

Gyerekkoromban volt egy olyan hülye szokásom, hogy a golyórágóról a festéket leszopogattam, és csak utána rágtam el. Na, egy ilyen alkalommal szippantottam le egy golyórágót, ami szépen megakadt a torkomon, és egyszerűen nem kaptam levegőt.

Pont egy tükörrel szemben álltam, meg se tudtam fordulni, csak próbáltam levegőt venni, de nem ment. A keresztapám vette észre, hogy valami nagyon nincs rendben, az ő lélekjelenléte mentett meg és a Heimlich-féle műfogás. Arra emlékszem, hogy megszorít hátulról, és a golyórágó koppan a padlón. Akkor egyébként nem is esett le, hogy itt most megmentették az életem, sokkal később jöttem rá, hogy mekkora szerencsém volt. Mondjuk azért a golyórágó-szopogatással felhagytam.

Gyerekek mutatják meg Henry Heimlichnek, hogy tudják alkalmazni a módszerét.
Gyerekek mutatják meg Henry Heimlichnek, hogy tudják alkalmazni a módszerét.

Dr. Henry Heimlich 96 éves korában szívinfarktusban halt meg 2016. december 17-én, most szombaton. Biztos, hogy a nevét ismeritek, hiszen ha van jogosítványotok, vagy valamiért jártatok elsősegélynyújtó tanfolyamra, ott hallanotok kellett a Heimlich-féle műfogásról. 1974-ben ő találta fel, ez az: (Érdemes végignézni a három percet, mert lehet, egyszer életet menthettek a módszerrel, ami egyébként teljesen egyszerű!)

Henry Heimlich egyébként vészhelyzetben csak egyetlen egyszer alkalmazta a saját technikáját, éppen ebben az évben 2016-ban egy nyugdíjasotthonban. Dr. Heimlich vacsorázott a többiekkel, amikor észrevette, hogy az egyik nő, a 86 éves Patty Ris fuldoklik. Dr. Heimlich azonnal cselekedett, és a Heimlich-féle műfogásnak köszönhetően egy darab csont repült ki a nő szájából, így az orvos megmentette az életét. A BBC-nek azt nyilatkozta a doktor, hogy eddig nem is tudta, hogy valóban meg tudja csinálni a műfogást.

Csak Amerikában, több mint 100 ezer ember életét mentette meg a módszerével. Egyébként nem ez volt az egyetlen életmentő ötlete. A Heimlich-féle szelep sok katona életét is megmentette Vietnamban.
 

Egy amerikai iskolabuszon a buszsofőr mentette meg a Heimlich-féle műfogással egy pénzérmét lenyelt kisfiú életét. A busz kamerája felvette az esetet, nézzétek meg!

Hírességek életét is mentette meg Dr. Heimlich találmánya. Például Ronald Reagen, Cher, Elizabeth Taylor, Walter Matthau, Carrie Fisher, Jack Lemmon és Marlene Dietrich is neki köszönhetik az életüket, és olyan embereknek, akik merték rajtuk alkalmazni a műfogást. Sőt, Andy Vajna is fiatal feleségének, Tímeának köszönheti az életét. 2015 nyarán Vajna Tímea mesélte el, hogy a férje evés közben félrenyelt, és Heimlich-féle műfogással mentette meg a filmbiztos életét.

A fenti képen pedig azért van Clint Eastwood (és a fia), mert Clint 2014-ben megmentette egy golf verseny rendezőjét, a férfinek egy sajtdarab akadt a torkán. A híres brit tévés személyiséget, Simon Cowellt pedig egy komikus, David Walliams mentette meg, amikor egy cukorka a torkán akadt.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top