Autizmushoz vezethet a terhesség alatti D-vitamin-hiány

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Létezik összefüggés a terhesség alatti D-vitamin-hiány és a megnövekedő autizmuskockázat között, állítják ausztrál kutatók.
Írta: | 2016. 12. 16. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Fontos felfedezést tettek a Queenslandi Egyetem Agykutató Intézetében: a tudósok arra jutottak, hogy a terhességük 20. hetében alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező nőknek nagyobb valószínűséggel született hatéves korára autista vonásokat mutató gyermeke.

A tanulmány bizonyítja, hogy az alacsony D-vitamin-szint kapcsolatban van az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel" - mondta el John McGrath professzor, és hozzátette, hogy kutatásuk alapján a születés előtti D-vitaminpótlás csökkentheti az autizmus kialakulásának kockázatát.

Közismert, hogy a D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható. A D-vitamin fontos a csontrendszer egészségéhez, emellett egyre több rá a bizonyíték, hogy az agy fejlődésében is szerepet játszik.

  A kutatás, amelyről a medicalxpress.com számolt be, 4200 vérmintát elemzett, melyeket állapotos nőktől és gyermekeiktől vettek. A vizsgálatban résztvevőket a Rotterdamban folyó, Generation R elnevezésű, hosszú távú kutatás miatt kísérték figyelemmel.

  McGrath szerint eredményeiknek fontos közegészségügyi vonzatai is lehetnek. Mint mondta, nem javasolhatja, hogy az állapotos nők többet tartózkodjanak a napon, mivel ez például olyan országokban, mint Ausztrália, ahol nagy a bőrrák veszélye, kockázatos lenne, ám ehelyett biztonságos megoldás a D-vitamin szedése, amellyel csökkenthető az autizmus rizikófaktora.

  Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti és a társas kapcsolatokban, valamint a kommunikációban okoz különböző fokú nehézségeket.

  Olvass tovább

  Hozzászólások  ( 0 )
  blog comments powered by Disqus