Egészség

Elképesztő mondattal védekezett a hálapénzt kérő orvos

"Az anyagiakat tudtuk rendezni, Angelika?" – ez a kérdés hallható azon a hangfelvételen, amit a közelmúltban elítélt onkológus-nőgyógyász egyik páciense készített a kontrollvizsgálaton. Az orvos úgy vallott, hogy ő ezzel a mondattal csupán aziránt érdeklődött, betegének összejön-e az álomnyaralás.

Jelentősen enyhítette a Veszprémi Törvényszék az első fokon eljáró járásbíróság ítéletét és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a veszprémi onkológus nőgyógyász specialistára, aki az életmentő operációkért 150 ezer forintot, a vizsgálatokért 15 ezer forintot kért a államilag finanszírozott, kórházi rendelésén. A vádlott mindvégig tagadta ezt, noha egyik, őt feljelentő betege hangfelvételt mutatott be, amelyen ez a kérdés hangzik el: “Az anyagiakat tudtuk rendezni, Angelika?”. dr. U. ezt azzal magyarázta, hogy betege magánélete után érdeklődött, merthogy a nő korábban azt mesélte neki, hogy ha meggyógyul, párja egzotikus utazásra viszi, csak még a pénzük nincs meg hozzá. Ezt a teóriát nyilatkozatban ügyvédje is előadta. 

Természetesen nehéz bizonyítani azt, hogy egy ilyen mondat mire utal, hiszen annyi mindenről beszélgethet orvos és páciense egy rutinvizsgálat során! A modern orvos nem csupán a test, de a lélek orvosa is, aki a maga teljességében  úgymond holisztikusan  törekszik elérni betege jól-létét minden értelemben. Nem is tudná elkerülni, hogy megtudjon ezt-azt betegei magánéletéről, mindennapjairól, ügyes-bajos dolgairól, hiszen egy hosszú kezelési folyamat során akaratlanul is kialakul egyfajta mélyebb bizalom, emberi kapcsolat beteg és gyógyítója között. Úgyhogy pusztán egy ilyen hangfelvételt bizonyítékként bemutatni legalábbis merész dolog.

Elképesztő mondattal védekezett a hálapénzt kérő orvos

Eljátszottunk a gondolattal – csupán próbaképpen, hipotetikus szinten , melyek azok a lehetséges magyarázatok, előzmények, amik következményeként ez a kérdés hagyja el az egyszeri orvos száját a kontrollvizsgálatkor: “Az anyagiakat tudtuk rendezni, Angelika?”. Íme öt teóriánk.

1. Egyetemi tanulmányok

Legutóbbi találkozásukkor betegével hosszasan beszélgettek a magyar oktatásrendszerről, és arról, milyen nehéz itthon jól használható diplomához jutni. Dr. U. egy külföldi egyetemet javasolt páciensének, mint mondta, egy igen kedves kollégája is ott végzett, és nagyon jól boldogul. Az asszony megkérdezte, mennyi ott a tandíj. Havi százötven – mondta az orvos, de az asszony úgy számolt, legfeljebb egy ötvenest tudna előteremteni. Megjegyezte, hogy talán kölcsönkér majd e célra.

2. Mobilitás

Dr. U. egyik kedvenc páciense a legutóbbi konzultáció során hosszasan szövögette álmait egy új, nagyobb családi autó vásárlásáról. Sőt, úgy vélte, egy Ford Ranger lenne a legjobb választás, mert azt a férje is jól tudná használni a hegyen. Dr. U. tapasztalatai szerint azonban az ilyen nagy járgányokkal nehézkes a parkolás, városi körülmények között ezért semmiképp nem javasolja. Páciense, Angelika azonban azt mondta, ő már beleszeretett ebbe a tervébe, ezért ha törik, ha szakad, előteremti a pénzt.

3. Szociális érzékenység

Angelika, a harmincas évei végén járó édesanya komoly műtéten esett át súlyos betegsége folytán. A kezelések anyagilag is nagyon megviselték a családját. Sokat beszélgetett erről kezelőorvosával, dr. U.-val, hiszen a férfi nemcsak szakmai tudásáról, de empátiájáról is híres volt a városban. Boldog volt attól, hogy az operációval megmentette a nő életét, egyúttal rossz volt látnia, hogy a család megélhetése alig-alig biztosított e nehéz élethelyzetben.

4. Környezetváltozás

– Ej, ez a seb nem igazán gyógyul szépen.
– Pedig nem erőltettem meg magam doktor úr, fekszem folyamatosan.
– Jobban kéne vigyáznia magára. Rekreációra gondolt már?
– Előbb szeretném, ha teljesen meggyógyulnék. De utána azonnal elutazom a Seychelle-szigetekre. Azt mondják, a rekreáció ott az igazi.
– Ezzel csak egyetérteni tudok.
– Csak hát nem olcsó. Talán a férjem meglep majd egy ilyen álomnyaralással…
– Kívánom, hogy sikerüljön rendezni ehhez az anyagiakat!

5. Pénzéhség

E. Angelika műtétje után köszönetképpen 50 ezer forintot adott át dr. U.-nak egy zárt borítékban. Az orvos feltépte azt, megszámolta a pénzt, majd kijelentette, hogy ő nem ötven-, hanem százötvenezer forintos orvos. A páciens megígérte neki, hogy a következő konzultációra meglesz a hiányzó összeg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top