Egészség

Bortól is nő a melanomakockázat

Egyre több élelmiszerről derül ki, hogy így vagy úgy, de hozzájárul bizonyos rákos betegségek kialakulásához. Egy amerikai tanulmány most arra világít rá, hogy összefüggés lehet a melanoma és a borfogyasztás között.

Szomorú hír a borok szerelmeseinek, hogy a Brown Egyetem legújabb kutatása szerint a fehérbor még mérsékelt fogyasztása is növeli a melanoma, a legveszedelmesebb bőrráktípus kialakulásának kockázatát. Az egyetemen több alkoholfajtát is vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy a sör, a röviditalok, a vörös- és a fehérbor közül ez utóbbi növeli leginkább a bőrrák kialakulásának kockázatát. A fehérbor nem a napsütéssel érintkező bőrfelületeken, hanem olyan helyeken okozott elváltozást, amelyek általában fedve vannak.

Az egyetemi kutatás szerint a rákos megbetegedések mintegy 3,6 százalékát okozzák az alkoholos italok, köztük leginkább a fehérbor. Azoknál a páciensek közül, akik bőrgyógyászhoz fordulnak, és naponta megisznak egy pohár fehér bort, 13 százalékkal nagyobb eséllyel diagnosztizálnak melanomát, mint más alkoholfogyasztóknál.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a bőrrák kialakulásának esélye többek között olyan dolgoktól is függ, mint a leégésre való hajlam, a hajszín vagy épp a gének, amiken nem lehet változtatni. Viszont az alkoholfogyasztási szokásokon igen, így némileg csökkenthető melanoma kialakulásának esélye.

CNN

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top