Egészség

Rengeteg magyar településről tűntek el az orvosok

Az Abcúg számításai szerint majd’ félezer olyan település van Magyarországon, ahová nem jut háziorvos.

Remek térképen mutatja meg az Abcúg, hogy melyek azok a magyar települések, ahol nincs orvos. Mint írják Borsodban 77 település között kell szaladgálniuk a helyettesítő orvosoknak, miközben a betegekre egyre kevesebb idő jut

 

Magyarországon összesen 6565 háziorvosi körzet áll szerződésben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, ezek közé tartozik a jelenleg betöltetlen 281 körzet is. Első ránézésre ez nem tűnik nagy számnak, az összes körzetnek ugyanis a 281 üres csupán a 4,2 százaléka. A betöltetlen körzetek viszont jellemzően az ország félreeső területein helyezkednek el, ráadásul a többségükben nemcsak a székhelynek számító település ellátásért felel a háziorvos, hanem több kisebb környező településért is. Van olyan körzet az országban, amelyhez hat település tartozik.

Vannak olyan körzetek, ahol 12 éve betöltetlen a háziorvosi poszt, igaz, ellátást az ott élők is kapnak, de nem mindennap.

Arányaiban a legtöbb háziorvos Békés, Somogy és Nógrád megyéből hiányzik. A fővárosban és Pest megyében pedig az összes praxis számához viszonyítva szinte elenyésző a hiányzók száma. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top