Egészség

Drága dolog az új szemüveg – de olcsóbban is megúszhatod

Egy jó szemüveg nem olcsó mulatság, ráadásul nem is egy életre szól: vannak, akiknek évről évre újat kell készíttetniük a szemük romlása miatt, mások pedig egészen egyszerűen elvesztik vagy eltörik, és emiatt van szükségük új szemüvegre. Ha gyerekkorod óta rossz a szemed, akkor életed végéig a milliós nagyságrendet is elérheti az az összeg, amit szemüvegre költesz – nem árt ezért, ha minden lehetőséget megragadsz, hogy ezeken a kiadásokon spórolj.

Nem túl bonyolult kiszámítani, hogy mennyibe kerül neked, hogy nem tökéletes a látásod: vedd a legutóbb készített szemüveged árát – természetesen a költségekbe számold bele látásvizsgálat díját valamint a szemüvegtok és törlőkendő árát is, amit egy kalap alatt megvettél a szemüvegeddel együtt, aztán tedd még hozzá a benzinpénzt, sőt azt az időt is nyugodtan forintosítsd, amit erre az egész szemüveg beszerzési ügyre fordítottál. Ha nagyon kíméletes vagy, és a szemed is bírja, akkor ez a kiadás háromévente lesz aktuális – vagyis a következő harminc évedben legalább tízszer – és akkor még nem is esett szó a napszemüveg vásárlásáról! Nem lesz kicsi az összeg, főleg ha normális, divatos keretet szeretsz hordani strapabíró, szemkímélő lencsékkel. Ma már egy középkategóriás keret és egy jó minőségű lencsepár ára önagában is elérheti az 60-70 ezer forintot, de ha igazán jót akarsz venni, akkor bőven 100 ezer fölé kúszhat ez az összeg. Hacsak nem élsz azokkal a jelentős kedvezményekkel, amik az egészségpénztári tagsággal járnak.

Drága dolog az új szemüveg - de olcsóbban is megúszhatod

 

Egészségpénztár tagoknak olcsóbb

A szemüveg vásárlását jóval olcsóbban is megúszhatod, ha egészségpénztár tag vagy és olyan optikai üzletben készítteted el a szemüveget, amely szerződésben áll valamelyik pénztárral. A nagyobb üzlethálózatok ebből a szempontból előnyösebbek, mert akár több tucat egészségpénztárral is együttműködésben állhatnak. A kedvezmények mértéke attól függ, hogy te melyik pénztár tagja vagy: szerencsés esetben akár 25 százalékot is levonnak a szemüvegkeret és a lencsék árából, a látásvizsgálat költségeit pedig teljesen elengedik. Kontaktlencsére is kaphatsz pénztártagként kedvezményt – jellemzően 10-15 százalékot – sőt akár még napszemüveget is vásárolhatsz így, ha az egészségvédelmi célt szolgál. Ez utóbbinál felmehet a kedvezmény a vételár negyedéig is, ami egy jó és divatos napszemüvegnél, aminek a lencséje is profi több tízezer forintot is jelenthet. Természetesen valahogy igazolnod kell, hogy valóban szükséged van a szemüvegre, és ezért jogosult vagy az egészségpénztári tagsággal járó kedvezményre is. Ehhez előre be kell szerezned egy orvosi javaslatot vagy egy vizsgálati lapot kell csatolnod a szemüveg számlája mellé. Ha ez nincs meg, akkor kedvezmény összegét nem tudják levonni – illetve nem fizeti ki utólag a pénztár.

 

Drága dolog az új szemüveg - de olcsóbban is megúszhatod

Nem csak magadnak, de rokonnak, hozzátartozónak is vásárolhatsz kedvezménnyel, de ebben az esetben ügyelned kell rá, hogy a hozzátartozó részére készült szemüveg vásárlásakor a számlán mindenképp legyen feltüntetve az ő neve is, és szintén az ő nevére szóló orvosi igazolást is kell csatolni a számla mellé.

Mi az az orvosi javaslat?

A megfelelően kiállított orvosi javaslat egy olyan dokumentum, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az egészségpénztári tagnak vagy a bejelentett közeli hozzátartozójának szüksége van egy adott szolgáltatás, vagy termék igénybevételére. Ennek megfelelően a javaslaton szerepelnie kell a pénztártag nevének és pénztári azonosító számának (vagy születési dátumának és címének), az adott szolgáltatás megnevezésének, a kiállítás dátumának, az orvos aláírásának és orvosi bélyegzőjének. Kedvezményezett által történő igénybevétel esetén az ő nevét és TAJ-számát kell feltüntetni. Jó, ha tudod, hogy az orvosi javaslat korlátlan ideig érvényes az azon megjelölt termékszolgáltatás esetén, és ugyanannak a nevére kell szólnia, akinek a nevére a számlát kiállították. (Gyermek szemüveg vásárlása esetén a számlának és az orvosi javaslatnak is a gyermek nevére kell szólnia.) Orvosi javaslatként bármilyen formátumú dokumentum elfogadható, de a legtöbb pénztár honlapján formanyomtatvány is letölthetsz, vagy kérhetsz egy nyomtatott változatot ügyfélszolgálatán.

 

Lépjen be most kedvezményes feltételek mellett az OTP Egészségpénztárba! Amennyiben 2016. december 15-ig az OTP Egészségpénztár online felületén regisztrál a “NLCAFE20161215” kóddal, elengedjük első, három évig érvényes kártyájának díját.
 

Olvass tovább egészség témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top