Egészség

Agyhártyagyulladás vitte el egyetlen nap alatt a budapesti gimnazistát

Fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy budapesti végzős gimnazista fiú. A tragédia szerdán történt, a diákot egyetlen nap alatt vitte el a súlyos betegség. Osztálytársai közül többen azóta megkapták a védőoltást.

A fővárosi Veres Pálné Gimnázium weboldalán számolt be az iskolában történt tragédiáról. Végzős diákjukat baktérium okozta agyhártyagyulladás támadta meg, amely cseppfertőzéssel terjed közvetlen érintkezés útján. Az iskola szerint azoknál a diáktársaknál állhat fenn a fertőzés veszélye, akik közvetlenül is érintkeztek osztálytársukkal. A járványügyi szakemberek antibiotikumkezelést rendeltek el számukra. A gimnázium azt is kérte, hogy akinél magas láz, fejfájás, hányinger, fénykerülés, merev nyak, esetleg tudatzavar jelentkezik, a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz.

Az ügyben a Magyar Nemzet megkereste a gimnáziumot, de ott nem szerettek volna nyilatkozni. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke ugyanakkor megerősítette a hírt.

A részletekről annyit tudni, hogy a fiú kedden napközben még jól érezte magát, késő este belázasodott, másnap, szerda reggelre meghalt. Barátnőjét kórházban is megvizsgálták, ő biztosan nem fertőződött meg. Ugyanakkor a fiú két osztálytársát máris beoltották a gennyes agyhártyagyulladás ellen ajánlott Meningococcus C-védőoltással.

A fertőző agyhártyagyulladás leginkább kisgyermekeket érint, mellettük épp a 16-20 éves korosztály veszélyeztetett. A gyermekorvos szerint az elmúlt 5-10 évben a csecsemők nagy részét beoltották a kórokozó ellen, így egyre inkább a tinédzserek körében bukkan fel a súlyos betegség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top