Egészség

Köhögés – szervezetünk védekezőreflexe (X)

Karácsonyi vásár, korcsolyázás, szánkózás, síelés – ismét hódolhatunk a téli élményeknek! Ámde egészségünk veszélyben van, immunrendszerünk a téli időszakra már legyengülhet, és a hideg időben könnyen megfázhatunk, a vírusos fertőzésekkel szemben is nehezebben védekezünk.

Az őszi–téli hónapok egyik leggyakoribb panasza a köhögés. A háziorvosi rendelőkbe a betegek 50-70%-a érkezik köhögéses tünettel. Fontos tudnunk, hogy maga a köhögés nem betegség, hanem egy tünet, egy reflex, mely a szervezet védelmét szolgálja. A köhögési reflex feladata a légutakba került idegen anyagok vagy a felszaporodott váladék eltávolítása. Mivel a köhögés “csak” tünet, mindenképp szükséges, hogy megállapítsuk, mi okozza. Nemcsak megfázásszerű betegségek kísérője lehet. Gyakran állhat a hátterében asztma, okozhatja száraz levegő (kiváltképp a fűtési szezonban), dohányzás és dohányfüst, allergia, reflux, de akár egyéb gyógyszerek mellékhatásaként (pl. magas vérnyomás kezelésére adott gyógyszerek) is jelentkezhet.

De mi is a köhögés? Mi történik a testünkben, amikor köhögünk? Az orrban, garatban, gégében, hörgőkben elhelyezkedő receptorok ingerlése után az ingerület az agytörzsben elhelyezkedő idegi központba kerül. Innen jelzés indul, összehangolódik a gége, a rekesz-, has-, és borda közti izmok működése. Rövid, mély belégzés után erőltetett kilégzés jön létre, mely a légutakban megemeli a nyomást, és az elemi erejű “huzat” magával sodorja a légutakat izgató anyagot.

Köhögés – szervezetünk védekező reflexe(X)

A köhögéseket többféleképpen lehet csoportosítani:

Időtartam szerint beszélhetünk akut (gyorsan lezajló) és krónikus (elhúzódó) köhögésről. Jellege szerint a köhögés lehet görcsös, ugató, száraz, nedves; a köpet mennyisége alapján improduktív (száraz), produktív (nedves, hurutos) és kevert köhögésről beszélhetünk, ekkor megjelennek mind a hurutos, mind a száraz köhögés tünetei, melyek gyakran napszakonként változnak.

A köhögést köptető, illetve köhögéscsillapító hatású gyógyszerekkel kezelhetjük.

Köptetőknek nevezzük azokat a vegyületeket, amelyek megkönnyítik, meggyorsítják a köpet felszabadulását és kiürítését a légcsőből és a hörgőkből. Egyes köptetők a nyákot oldják, vagy kisebb részekre darabolják, mások a nyálkahártyát védő anyagok kiválasztását növelik. Hurutos köhögés esetében fontos, hogy feloldjuk és felköhögjük a váladékot. Ilyen tüneteknél semmiképp sem szabad a köhögést elfojtani, csillapítani.

A köhögéscsillapítók egyik fajtája a légutakban elhelyezkedő érzékelők (receptorok) ingerlékenységét csökkenti, másik típusuk mérsékli a köhögési központ izgalmát, így a kínzó inger csökken. A száraz köhögés enyhítése nehéz feladat, a csillapítására szolgáló hagyományos hatóanyagok közül számos olyan létezik, mely nem adható gyermekeknek (pl. pentoxyverin, oxeladin, levodropropizin, kodein) vagy csak bizonyos korhatár felett rendelhető (dextrometorfán).

A kevert köhögés kezelése még bonyolultabb, hiszen csillapítani is kell a köhögési ingert (mely gyakran éjszaka, száraz köhögés formájában jelentkezik), de oldani is szükséges a váladékot, gyorsítani a hurutos köhögés enyhülését.

 

A STODAL® szirupot úgy állították össze, hogy mind a hurutos, mind a száraz köhögés kezelésében segítséget nyújt. A homeopátiás terápiában bevált köhögéscsillapító és köptető hatású természetes hatóanyagokat* tartalmaz, melyek enyhítik a (többnyire éjszaka jelentkező) száraz köhögési rohamokat, mérséklik a fájdalmas és fullasztó köhögést, segítenek a hurutos köhögés kezelésében, nyákoldó hatásúak. A STODAL® az egész család kezelésére alkalmas, a szirup formának köszönhetően gyorsan felszívódik, és gyermekeknek is könnyen beadható (2 éves kortól adható).

Semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni a köhögést, fontos, hogy kezeljük, elkerülendő a szövődmények (tüdőgyulladás, hörghurut, stb.) és akár súlyosabb betegségek kialakulását. Egy hétnél tovább tartó köhögés esetén mindenképpen keressük fel orvosunkat!

* Hatóanyagok: Pulsatilla (Pulsatilla vulgaris) 6C, Rumex crispus 6C, Bryonia dioica (Bryonia cretica) 3C, Ipecacuanha (Cephaelis ipecacuanha) 3C, Spongia tosta (Euspongia officinalis) 3C, Sticta pulmonaria 3C, Antimonium tartaricum 6C, Myocardium 6C, Coccus cacti (Dactylopius coccus) 6C, Drosera.

A hatóanyagok terápiás hatásának forrása: Jacques Jouanny M.D: The essentials of homeopathic materia medica

 

A cikk forrása: Terápia Natura Továbbképző folyóirat alapellátásban dolgozó orvosok számára; 2014. Téli kiadás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top