Egészség

Heti fél perc jut egy betegre Pest megyében

Szervezetlenség és komoly aránytalanságok uralkodnak Pest megye egészségügyi ellátásában.

Pest megyében 679 háziorvos, Budapesten 1245 háziorvos dolgozik. Pest megye saját járóbeteg-ellátási kapacitása napjainkban heti 12 505 szakorvosi óra, vagyis egy Pest megyei lakosra heti fél perc OEP-finanszírozott szakorvosi óra jut, míg egy budapestire heti 3 perc 20 másodperc – írja a Napi.hu.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy egészségügyi szakértők szerint Pest megye önálló alapszintű egészségügyi rendszere kritikus helyzetben van, és alkalmatlan a megye teljes lakosságának ellátására.

A megyében összesen 1821 aktív kórházi ágy van. Országos átlagban tízezer magyar lakosra 43 aktív ágy jut, eközben viszont tízezer Pest megyei lakosra mindössze 15.

A térségi ellátásszervezési rendszer Budapest és Pest megye ellátását három központi ellátási térségbe tagolta szét, de ezekbe a térségekbe még a környező megyékből is ellátási feladatokat rendelt. Ám míg bizonyos szakmai ágakban a lakosságarányosnál nagyobb a kórházi ágyszám és a finanszírozás, addig más szakágakban jóval alacsonyabb.

Mindemellett zavaros az is, hogy Budapesten mely kórház mely osztálya kinek az ellátásáért felelős

Pest megye egészségügyi ellátásának a teljes átszervezése ugyanakkor még a legjobb anyagi és szakmai feltételek mellett is legalább egy évtizedbe telne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top