Egészség

A kevés alvás érzelmi reakcióinkat is befolyásolhatja

Azt már tudjuk, hogy a kevés alvás számos élettani folyamatot kedvezőtlenül befolyásolhat, de most kiderült, hogy még érzelmi reakcióinkra is káros hatással lehet.

Tapasztalatból tudjuk, hogy az alváshiány rémes állapotba juttatja szervezetünket, dekoncentráltak és ingerlékenyek leszünk, lassabban és rosszabbul funkcionál agyunk. De nem csak ennyiről van szó: egy friss izraeli kutatás arra jött rá, hogy a kevés alvás következtében az agy képtelen lesz megkülönböztetni a fontos dolgokat a kevésbé fontos dolgoktól, és agyunk elveszíti “semlegességét”. Az érzelmi reakciót kiváltó képek könnyen elterelték az alváshiányos alanyok figyelmét, még úgy is, hogy csupán egy éjszaka után kellett kialvatlanul ébredniük.

A kevés alvás érzelmi reakcióinkat is befolyásolhatja 

Ez is csak egy újabb ok, ami felhívja a figyelmet a megfelelő, pihentető alvás fontosságára – próbáljunk odafigyelni rá, hogy meglegyen a 8 óra körüli alvásidő, és arra is, hogy azt megfelelő körülmények között, lehetőleg hétről hétre rögzített ritmusban töltsük el.

Olvass még többet alvás témában az NLCafén:

LifeHack

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top