Egészség

Betiltaná a sextinget a 18 éven aluliak körében egy brit miniszter

Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter a technológiai ipar szereplőitől és a közösségi oldalakat működtető cégektől várja a megoldást az online zaklatás és a szexuális tartalmú képek elleni fellépéshez.

A konzervatív Hunt a brit kormány egészségügyi bizottsága elé terjesztett indítványában azt javasolja, hogy a közösségi oldalakat üzemeltető cégeknek technológiai megoldásokkal kellene elejét vennie, hogy a 18 évnél fiatalabb felhasználók szexuális tartalmú képeket küldhessenek másoknak.
Jeremy Hunt emellett arra is felszólította a technológiai ipar szereplőit, hogy segítség az online zaklatás (cyberbullying) elleni fellépést azzal, hogy egy olyan szoftvert fejlesztenek ki, amely érzékeli, ha valakit zaklatnak az interneten.

Hunt hozzátette, a közösségimédia-vállalatoknak is többet kell tennie az online megfélemlítés és a szexuális tartalmak terjedése ellen.

“Úgy vélem, a közösségimédia-cégeknek nagyobb szerepet kell vállalniuk, és meg kell mutatniuk, hogy részesei lehetnek a tinédzserek mentális egészségi fejlődésének, ahelyett hogy ők képeznék a probléma gyökerét” – mondta a miniszter a Guardian brit lap szerint. “Számos bizonyíték van rá, hogy ha a technológiai ipar szereplői elszántak egy ügy megoldása érdekében, akkor nagyon okos dolgokat tudnak kitalálni. Például, feltettem magamnak azt az egyszerű kérdést, hogy miért nem lehet megakadályozni, hogy a 18 évnél fiatalabb emberek szexuális tartalmú képeket küldjenek vagy fogadjanak. Ez lehet például egyfajta digitális szülői zár, amelyet hozzárendelnek a mobil-előfizetéshez. Ma már létezik olyan technológia, amely felismeri a szexuális tartalmú képeket, és meg tudja akadályozni azok továbbítását.”

A sexting, vagyis a szexuális tartalmú üzenetek küldözgetése miatt a tinik akár bajba is kerülhetnek (Fotó: Tumblr)
A sexting, vagyis a szexuális tartalmú üzenetek küldözgetése miatt a tinik akár bajba is kerülhetnek (Fotó: Tumblr)

Hunt szerint az online zaklatást is fel lehet ismerni a közösségi média felületein, a szavak mintázatának felismerésével, amely így kiszűrhetővé válik.

“Szerintem a közösségimédia-cégek sokféle választható lehetőséget beépíthetnének a szoftvereikbe, amelyek csökkenthetnék a közösségi média felhasználásával kapcsolatos kockázatokat – tette hozzá a politikus. – Ez olyasvalami, amiért a szóban forgó vállalatoknak aktívan kellene tenniük, noha ez idáig érdemi lépések nem történtek ezen a területen.”

Az egészségügyi bizottság tagjai a megbeszélés során azt is kérték a minisztertől, hogy növelje az öngyilkosságok megelőzésével kapcsolatos források mennyiségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top