Egészség

Jöhet az országos vastagbélrákszűrés!

Hazánkban évente ötezren halnak bele a vastag- és végbélrákba. Nagy szükség van az országos szűrőprogram elindítására.

Több mint tíz évvel azután, hogy az első tesztprogramok elindultak, végre országos szintű vastagbélrákszűrés kezdődhet 2018 közepén – írja a Magyar Idők. A szűrés 2,5 millió 50–70 év közötti férfit és nőt érintene.

A szűrés alapvetően ugyan székletmintából végzett immunkémiai vizsgálatot jelent, ám ha az vér jelenlétét mutatja ki, akkor a következő lépés az en­doszkópos vizsgálat, illetve – ha szükséges, akkor – az azzal lehetőség szerint egy időben elvégzett szintén endoszkópos beavatkozás – magyarázta Gyökeres Tibor gasztroenterológus a lapnak.

A vizsgálatok elvégzéséhez azonban nem minden gasztroenterológus rendelkezik megfelelő képzettséggel és gyakorlattal, illetve szakasszisztensekből sincs elég. Mindemellett nehézség az is, hogy az endoszkópiához használatos műszerek 4-5 évenként elavulnak, illetve a túlhasználat miatt is cserélni kellene azokat.

Gyökeres Tibor kiemelte, hogy a vastagbélrákszűrési program nélkül sem halogatható hazánkban az endoszkóppark cseréje. A hazai betegek számára jelenleg még nem, illetve csak  korlátozottan érhetők el a legkorszerűbb, betegkímélő eljárások.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top