Egészség

Ezrek életét mentheti meg egy magyar találmány

Egy magyar találmánynak köszönhetően előre jelezhető a stroke és a hirtelen szívleállás kockázata. A WIWE névre keresztelt találmányt ma mutatták be a nyilvánosságnak.

Egy hazai fejlesztésű orvostechnikai eszköz mentheti meg ezrek életét, köszönhetően annak, hogy egy speciális algoritmus segítségével előre tudja jelezni a hirtelen szívleállás és a stroke kockázatát. Az eszköz két részből áll, egy hordozható mérőegységből és egy androidos vagy iOS-es applikációból. Az eszközön keresztül a WIWE méri a vér oxigén szintjét, a pulzust, elemzi az EKG-görbét és egy intelligens algoritmus segítségével megmutatja a hirtelen keringés-összeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de a stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó rohamszerű pitvarfibrillációt.  

Működés közben a WIWE - MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Működés közben a WIWE – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A hirtelen szívmegállás világszerte vezető halálok, amelynek túlélési aránya mindössze 10 százalék, még a stroke a második helyen áll. Magyarországon jelenleg évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és mintegy 12 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Az esetek harmadában a stroke közvetlen kiváltó oka az úgynevezett pitvarfibrilláció, amely EKG-val felismerhető és kezelhető.

A WIWE ára a gyártó weboldala szerint 117 ezer forintba kerül, itt lehet megrendelni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top