Egészség

Dupla gumikesztyű, megszégyenítés a fogászaton

Balázs HIV-pozitív. Az elmúlt időben betegsége miatt számtalan esetben alázták meg nyilvánosan, más páciensek előtt a fogászaton, az érsebészeten. Pedig az ellátás neki is pontosan ugyanúgy jár, mint bárki másnak.

A legtöbb HIV-fertőzött még ma is arra kényszerül, hogy titokban tartsa állapotát. Ha ugyanis valaki színt vall, könnyen megeshet, nem tömik be lyukas fogát, nem megy ki hozzá az ügyeletes orvos, vagy nem végzik el a szükséges operációt. Sajnos nagyon sok a félreértés és a mítosz a HIV-ről.

Balázs számára egy fogorvosi vizsgálat is komoly kihívást jelentett. Ha talált is olyan szakembert, aki ellátta, gyakran alázták meg nyilvánosan, közölték vele a többi páciens előtt, hogy fertőző betegsége miatt utolsóként ülhet a fogorvosi székbe. A 47 éves férfi tíz éve tudta meg, hogy HIV-pozitív.

Előfordult, hogy vizsgálat során a gégész két maszkot vett fel, vagy az ügyeletes orvos annyit mondott, menjen gyógyszertárba, és vegye meg az orvosságokat. Három éve pedig amikor rosszul lett, az ügyeletes doki azt mondta, maradjon otthon, küldik a mentőt. Ami persze azóta sem érkezett meg. Balázs a legrosszabb tapasztalatokat mégis a fogászaton szerezte.

Amikor felkereste az állami rendelést – magánorvosra nincs pénze –, elküldték, jöjjön másnap. Másnap pedig ismét ugyanez történt, aztán közölték vele, ha lesz szabad időpont, kihúzzák a fájós fogat.

Az érsebészeten is falakba ütközött. Az ottani orvos közölte vele, őt senki sem fogja Magyarországon megműteni az alapbetegsége miatt. Inkább viseljen rendszeresen kompressziós harisnyát. Balázs nem fordult másik szakemberhez, azóta is fáj a lába. S noha az orvosok többsége elutasító, akad azért kivétel.

A Kispesti Egészségügyi Intézet bőrgyógyász főorvosa Balázson kívül harminc másik HIV-pozitív pácienst kezel. Itt már úgy gondolják, nagyon fontos, hogy jó kapcsolat alakuljon ki beteg és orvosa között. És, amit Balázs is tapasztalt máshol, azt a kispesti bőrgyógyászaton is megerősítik: az egészségügyi intézményekben tartanak a HIV-pozitív páciensektől. Amikor a főorvosnő egyik páciensénél laphámrákot diagnosztizáltak, hosszú időbe telt, mire kapcsolatainak köszönhetően talált orvost, aki megműtötte.

Az egészségügyi törvény szerint a betegnek együttműködési kötelezettség címen be kell számolnia az állapotáról, a lehetséges fertőző betegségről. Ugyanakkor az egészségügyi protokoll szerint alapvetően mindenkit maximális kockázatúként kellene kezelni, és így valójában irreleváns, hogy valaki HIV-fertőzött-e vagy sem – írja az Abcúg, ahol további részleteket olvashattok a HÍV-fertőzöttek egészségügyi kálváriájáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top