Egészség

Kétszer olyan gyakori a magas vérnyomás, mint 40 éve

Az elmúlt 40 év alatt majdnem megduplázódott a magas vérnyomásban szenvedők száma egy friss kutatás szerint. Újra megszólalt a vészcsengő, hogy ideje lenne tenni valamit az egészségünk érdekében.

Egy világméretű felmérés tanulsága szerint az elmúlt 40 évben majdnem megduplázódott a magas vérnyomásban szenvedők száma – bár 1975 és 2015 között a gazdag, jóléti társadalomban élők vérnyomása csökkent, a szegényebb régiók (különösen Afrika és Dél-Ázsia) területein magasabbra szökött a vérnyomás.

Kétszer olyan gyakori a magas vérnyomás, mint 40 éve 

A magas vérnyomás a szívbetegségek vezető oka világszerte, évente 7,5 millió haláleset írható a számlájára. A World Health Organization felmérése azt mutatja, hogy a szegényebb társadalmi rétegekben – a rossz életkörülmények miatt – emelkedett a vérnyomás, de a gazdagabbakat sem kerüli el a probléma, sőt már fiatalabb korban is jelentkezik, mint korábban.

 A kutatás eredménye újabb figyelmeztető jel, hogy az életmódunkkal valami nagyon nincs rendben – és hogy tenni kéne ellene.

Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top