Egészség

Világszenzáció: magyar költőóriások művei képregényben

Számos nagy magyar költő életét követelte a tüdőgyulladás, ami ma már szinte elképzelhetetlen lenne. A legnagyobb veszélynek kitett korcsoport a nyugdíjasoké, paradox módon épp ők azok, akik egy rendhagyó kampányban figyelmeztetnek arra, hogy a betegség egy védőoltással megelőzhető.

Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Arany János, Ady Endre. Költőóriások, vitathatatlanul bérelt helyük van a magyar irodalomtörténet legnagyobbjai között. Van azonban még valami, ami összeköti őket: mindegyikük tüdőgyulladásban halt meg (igen, még Ady is: ugyan szifilisztől szenvedett és elkapta a spanyolnáthát is, azonban a halála előtt közvetlenül öt tüdőgyulladáson esett át). 

Edward király, angol király a Wales-i Bárdokból készült képregényben
Edward király, angol király – A walesi bárdokból készült képregényben

Másképp alakulna a sorsuk? Bizonyára. Nagy valószínűséggel nem kellene meghalniuk tüdőgyulladásban, hiszen a leggyakoribb, bakteriális tüdőgyulladás típus ma már védőoltással megelőzhető, és a betegség minden változata sokkal hatékonyabban kezelhető. Ennek ellenére ma is komoly kockázatot jelent, leginkább a hatvan év feletti korosztályra. 

Éppen ezért indított kampányt a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) a DeepInsight kreatív ügynökséggel együttműködésben és az NLCafé támogatásával, hogy felhívja a figyelmet a hatvan év feletti korosztályt leginkább veszélyeztető tüdőgyulladásra és a megelőzésre. A figyelemfelkeltés eszköze a vers lett, amit mai magyar képzőművészek gondoltak újra, és rajzoltak belőlük képregényt. 

Vettünk hát egy nagy levegőt, és a velünk dolgozó kreatív csapaton keresztül felkértünk öt neves magyar képregényrajzolót és illusztrátort – szinte teljesen szabad kezet adva nekik –, hogy fordítsák le a képregény nyelvére az öt költőóriás egy-egy ikonikus versét. Az eredmény, reméljük, magáért beszél…” – nyilatkozta Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke. 

Az alkotók az alábbi verseket képregényesítik a következő hetekben a http://eletbenmaradnanak.hu oldalon: 

  • Berzsenyi Dániel: Az első szerelem
  • Arany János: A walesi bárdok
  • Kölcsey Ferenc: Huszt
  • Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez
  • Ady Endre: Harc a Nagyúrral

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top