Egészség

Kitalálták, hogyan ne vakuljanak meg a cukorbetegek

Az új, ausztrál módszerrel könnyen azonosíthatóak a diabétesz szemészeti szövődményeinek korai jelei.

Minden harmadik cukorbeteg páciens diabéteszes retinopátiával – a cukorbetegek vakságát előidéző ideghártya-elváltozással – küzd. Épp ezért most az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által kifejlesztett Remote-I technológia lehetővé teszi, hogy a cukorbeteg páciensek rendszeresen megvizsgáltathassák a szemüket a háziorvosukkal, amivel elkerülhető lett a költséges szemorvosi vizit.

“A cukorbetegség okozta látásromlás vagy vakság gyakran megelőzhető a korai diagnózissal és az időben megkezdett kezeléssel” – mondta a teszteket vezető Yogi Kanagasingam, hozzátéve, hogy az általános orvosok meghatározó szerepet játszanak a diabéteszhez hasonló krónikus betegségek kezelésében.

“Amennyiben észlelni tudjuk a korai elváltozásokat, és megfelelően tudunk közbelépni, akkor megelőzhetjük a vakságot” – jegyezte meg a szakember.

A perthi GP Superclinic egészségi intézményben tartandó próbaidőszak alatt a Remote-I technológiával nagy felbontású képeket fognak készíteni 200 páciens retinájáról, és a felvételeket feltöltik egy felhőalapú rendszerbe, hogy egy specialista megvizsgálja őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top