Egészség

Durva bírságot kapott a fogyasztóit csúnyán megvezető gyógyszergyártó

Százötvenmillió forintos bírsággal büntette a Gazdasági Versenyhivatal a Merck Kft.-t, mert a gyógyszergyártó az egyik reklámfilmjében egy gyógyszerész ajánlotta a terméket, amit az ágazati szabályozás tilt.

Megsértette az ágazati szabályozást az egyik reklámfilmjében a Merck Kft., ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 150 millió forintos bírsággal büntette a gyógyszergyártó vállalkozást. A cég a Flexagil krém reklámjában olyan patikai élethelyzetet jelenített meg, amit látva a fogyasztóban az képzet támadt, hogy a fájdalomcsillapítót egy gyógyszerész ajánlja a fájós hátú páciensnek. Az ágazati szabályozás értelmében egyetlen gyógyszer reklámja sem tartalmazhat olyan utalást vagy kifejezést, amely tudósok, egészségügyi szakemberek vagy ismert személyiségek ajánlását tartalmazza. 

Gyógyszertári miliő patikussal
Gyógyszertári miliő patikussal

A bírság mértékének megállapításakor a GVH bár enyhítő körülményként értékelte, hogy a cég változtatott kereskedelmi gyakorlatán, viszont a termék bizalmi jellege, és hogy jelentős számú fogyasztót ért el a megtévesztő reklám, nem javított a Merck helyzetén. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top