Egészség

Így segíts magadon, ha kikészít az időjárás

Szezonális hangulatzavar, téli depresszió – nevezzük akárhogy, kár lenne alábecsülni az évszakváltozás mentális egészségünkre gyakorolt hatásait. Most ahhoz adunk pár tippet, hogyan segíts magadon, ha megvisel az időjárás.

Sokan tartják szimpla hisztinek vagy panaszkodásnak, pedig a szezonális hangulatzavar diagnosztizált betegség, a populáció 4-6%-át érinti. További 10-12% pedig a szezonális hangulatzavar tüneteit észleli magán. A legtöbbünket valamilyen mértékben megviseli, ahogy rövidülnek a nappalok, és csökken a hőmérséklet, ám van, akinél komolyabb a helyzet: a szezonális hangulatzavarok nem csak rosszkedvet, hanem energiaszint-csökkenést, sőt akár hízást is okozhatnak. Lássuk, hogyan lábalhatunk ki az időjárás okozta depresszióból saját erőnkből

Így segíts magadon, ha kikészít az időjárás

1. Sétálj a friss levegőn!

Egy óra séta a friss levegőn, természetes fényben csodákra képes. A sötétben több melatonin hormon termelődik, ami hozzájárul a depresszióhoz, ám a világosban a melatonin szintje csökken, így a hangulatunk is javul. Ha nem tudsz mindennap egy órát sétálni, iktass be 15-20 percet naponta, hétvégén pedig szánj rá több időt.

2. Ragaszkodj a napirendedhez!

Ne hozd előre csak azért a vacsorád, mert korábban sötétedik! Tartsd magad a szokásos napirendedhez időjárástól függetlenül. Igyekezz mindig ugyanabban az időben kelni és feküdni, és tartsd szem előtt a szervezeted igényeit.

3. Ne add fel a mozgást!

 A téli hónapokban is szükséged van arra az endorfinmennyiségre, amit mozgással szerezhetsz be. Ennek hiányát nagyon megsínylené a hangulatod, ezért bármennyire is nehéz, járj el rendszeresen edzeni!

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top