Egészség

Maradandó sérülést is okozhat a szülés

Egy friss kutatás eredményei szerint a nők egy része olyan sérüléseket szenved szülés közben, amelyek később sem gyógyulnak. A kutatók szerint a szülést a legkomolyabb sportsérülésekkel kellene egy szinten kezelni.

A University of Michigan kutatói azt találták, hogy a szülő nők akár 15 százaléka is szenvedhet olyan izomsérüléseket szülés közben, amelyeket az ilyenkor előírt Kegel-gyakorlatokkal sem lehet orvosolni.

A kutatók MRI-vizsgálat segítségével figyelték a szülés folyamatát. Ezt a képalkotó eljárást az élsportolók sérüléseinek vizsgálatakor vetik be. A szülész-nőgyógyászokból, radiológusokból és bábákból álló csapat szerint a szülés hasonló megterhelést jelent, mint számos, hosszú távú igénybevétellel járó sport.

A mostani kezelési módszerek nem mindig megfelelőek (Fotó: Tumblr)
A mostani kezelési módszerek nem mindig megfelelőek (Fotó: Tumblr)

“Ha egy sportoló szenvedne hasonló sérülést, azonnal az MRI-be vinnék” – magyarázta Janis Miller, az egyetem docense, összehasonlításként hozzátette, hogy az Egyesült Államokban a szülést követően a nők gyógyulását még hat hétig ellenőrzi az orvosuk, Magyarországon ez az időintervallum sikeres szülést követően gyakorlatilag nem létezik. “Nem minden nő érzi úgy hat hét után, hogy készen állna arra, hogy visszatérjen a hétköznapi életéhez” – tette hozzá Miller.

A kutatók vizsgálatai kimutatták, hogy a szülés következtében fellépő ágyéksérülések gyógyulási ideje akár nyolc hónapig, vagy még tovább is eltarthat, az ilyenkor előírt Kegel-gyakorlatok pedig nem mindenkinél működnek.

“Az ágyéksérüléssel bajlódó nők egy része érzi, hogy valami nincs rendben, de nem tudják, miért és sokszor az orvosaiktól sem kapnak megfelelő tájékoztatást – tette hozzá Miller. – Egy nőnél ez jelenthet inkontinenciát, de a belső szervek kitüremkedését is, ha az ágyék izmai nem erősödnek meg rendesen, mert így nem tudják ellátni a feladatukat.”

Az MRI-felvételek megdönthetik az eddigi gyakorlatot, ugyanis eddig a szakértők úgy gondolták, hogy a szülés során fellépő ágyéki sérülések az ideg-izom közötti ingerület-átviteli folyamatokat károsítják. A kutatásokból azonban kiderül, hogy a szülő nők negyedénél folyadékot találtak a szeméremcsont velőállományában, vagy olyan fáradásos törést szenvedtek, amelyekhez hasonló az élsportolóknál fordul elő. Emellett, a vizsgált nők kétharmadánál folyadékot találtak az izomszövetek között, ami a súlyos izomhúzódások jellegzetessége. A vizsgált nők 41 százalékánál figyelték meg az ágyéki izmok szakadását, amelynek következtében az izom teljesen levált a szeméremcsontról.

A már említett Kegel-gyakorlatok azonban ebben az esetben hatástalanok, mivel azoktól a levált izom nem fog újra a helyére kerülni. Miller szerint ez sok nőnél stresszhez vezet, mivel orvosaiktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a gyakorlatok helyreállítják majd a sérült izmokat, de hiába csinálják szinte már vallásosan, nem történik semmi.

A kutatók remélik, hogy a felfedezésüknek köszönhetően a jövőben körültekintőbben járnak majd el az orvosok a szüléssel összefüggésbe hozható izomsérülések kezelését illetően.

“Nem állítjuk, hogy minden szülő nőnek MRI-vizsgálatra lenne szüksége és azt sem mondjuk, hogy ne végezzenek Kegel-gyakorlatokat – figyelmeztetett a docens. – A lényeg az, hogy ha egy nő úgy érzi, hogy a vártnál lassabban gyógyul, vagy kellemetlenséget érez, esetleg a Kegel-gyakorlatok elvégzése okoz problémát, azonnal keressék fel az orvosukat.”

További cikkek szülésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top