Egészség

A kanálteszt megmondja, ha problémád van az alvással

Ha úgy érzed, hiába csukódik le a szemhéjad napközben, este mégis forgolódsz az ágyban, próbáld ki a kanáltesztet – így megtudhatod, hogy tényleg problémáid vannak-e az alvással.

Sokunkkal megesik, hogy napközben úgy érezzük, alig bírjuk nyitva tartani a szemünket, a várva várt ágy mégsem hozza el a megváltást, ott ugyanis végtelen hosszúságúnak tűnő időn keresztül forgolódunk, egyre idegesebben várva az álmot.

Simán lehet, hogy alváshiánytól szenvedünk, de hogy megbizonyosodjunk róla, érdemes lehet kipróbálni a kanáltesztet!

A kanálteszt megmondja, ha problémád van az elalvással 

A kanálteszt pofonegyszerű, mégis hatásos módszer, nem kell hozzá más, csak egy kanál és egy fémtálca. A lényeg, hogy kora délután lefeküdjünk egy kényelmes helyre, nyugodt, csendes, sötétített környezetben, olyanban, ami ideális a mély, pihentető alváshoz. A kanalat fogjuk abban a kezünkben, amit az ágy vagy fekvőalkalmatosság széléhez tudunk rakni, alá helyezzük el a fémtálcát.

Mikor lefekszünk az elalvás eltökélt szándékával, nézzük meg a pontos időt. Ezután csak feküdjünk, és várjuk az álmot, mint rendesen. A terv az, hogy mikor elalszunk, a kanál kicsusszan a kezünkből, egyenesen a fémtálcára, az így keletkező zaj hatására pedig felriadunk. Fontos, hogy ekkor rögtön megnézzük az időt, így meg tudjuk állapítani, hogy mennyi idő kellett az elalváshoz.

Ha ez 5 perc, akkor súlyosan alváshiányosak vagyunk, ha 10, akkor szintén nem elég pihentető az alvásunk. Nagyjából 15 perc feletti idővel már rendben vagyunk!

Persze a kanál nem mindig talál bele a tálcába, ebben az esetben egyszerűbb lehet, ha megpróbáljuk 15 percekre állítani az ébresztőt, és megnézni, hogy elalszunk-e, mielőtt megszólalna.

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top