Egészség

Milliókért sem találnak orvost

Hiába a pályázaton elnyerhető milliók, több száz tartósan betöltetlen háziorvosi praxis így sem akar elkelni Magyarországon.

Akár 10 millió forintot is kaphatnak azok az orvosok, akik tartósan – vagyis minimum hat hónapja – betöltetlen körzetben vállalnak praxist. Jelenleg jelenleg 280 ilyen körzet van az országban, ehhez képest mindössze 23 orvos igényelte a pályázaton a letelepedési támogatást – értesült a Magyar Nemzet.

A praxisjogvásárlási támogatást, melyhez nem szükséges, hogy az orvos tartósan betöltetlen körzetet vállaljon, 57 orvos pályázta meg.

Idén a 80 pályázatra a 750 millió forintos keretösszeg alig több mint felét tudják felhasználni. Felvetődött a szakma részéről, hogy a maradékra pályázhatnának a körzeti fogorvosok, akikből szintén hiány van, ám erről még nem született döntés.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy szerinte a pályázat csak részben jelent megoldást, ugyanis a letelepedési támogatást elnyert orvosoknak is csak négy évig kell a praxisban dolgozniuk ahhoz, hogy megkapják a szabadon felhasználható összeget, ezután viszont újra megüresedhet a körzet. Hangsúlyozta, hogy meg kellene vizsgálni, a tartósan betöltetlen praxisok esetében mi az oka annak, hogy nincs ott háziorvos, és ezen kellene változtatni.

Nagyon komoly probléma az is, hogy a háziorvosok kiöregednek, emiatt még több praxis maradhat üresen, öt éven belül akár megfeleződhet a körzeti háziorvosok száma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top