Egészség

Testre szabott egészség – vitaminok nőnek és férfinak

Szervezetünk vitaminszükségletét nem csupán nemünk, de életkorunk és még számos egyéb tényező is befolyásolhatja. Nézzük, mikor mire van szüksége a nőnek és a férfinak.

“Női vitaminok”

Fokozott vasbevitel a nehéz napokon – A vas komoly szerepet játszik a vérképzésben, így különösen azoknál a nőknél, akiknek havi vérzése jelentős vérveszteséggel jár (azaz elhúzódó vagy igen intenzív) mindenképp gondoskodni kell a megfelelő vaspótlásról, amelyet a vaskészítmények szedése mellett vörös húsok, dió, bab, zabpehely, spárga, őszibarack fogyasztásával érhetünk el. Az ilyenkor előforduló fájdalmas görcsök pedig fokozott magnéziumbevitellel enyhíthetőek.

Testre szabott egészség - vitaminok nőnek és férfinak

 

Várandósság – A nőknek a babavárás idején, illetve a szoptatás alatt nem csupán saját, de gyermekük szervezetének vitaminigényét is biztosítaniuk kell. Ebben az időszakban is a vas-, illetve a folsavszükséglet nő meg a legnagyobb mértékben, de C-, B- és E-vitaminból, valamint kalciumból, magnéziumból, jódból, cinkből és folsavból szintén jelentősebb többletre van szüksége szervezetünknek. A folsav hiánya összefüggésbe hozható egy veleszületett rendellenesség, a velőcső-záródási zavar, hétköznapi nevén az úgynevezett “nyitott gerinc” kialakulásával. Ezért már a tervezés időszakában ajánlatos a folsavtartalmú élelmiszerek tudatos fogyasztása. Ezek közé tartozik a tök, bab, sárgarépa, a teljes kiőrlésű búzaliszt és a zöld levelű főzelékfélék. A Brit Egészségügyi Minisztérium állásfoglalása szerint a családtervezés időszakában mintegy napi 400 mg folsav bevitele ajánlott a nők számára.

Változó kor – A klimax idején az ösztrogénszint csökkenésének következményeként a csontritkulás alakulhat ki. A csontlágyulás, illetve csonttörések, deformációk elkerülése érdekében fontos a fokozott kalcium- és magnéziumbevitel. A D-vitamin szintén javasolt, mivel elősegíti a kalcium csontokba épülését, a C-vitamin és a kálium pedig az ilyenkor gyakori hőhullámok enyhítésében vállal fontos szerepet. Kiegyensúlyozott és változatos étrenddel ebben az időszakban is rengeteget tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. A tej és a tejtermékek, a zöldfőzelékfélék, az olajos magvak, a mák, valamint a lazac és a szardínia nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot, míg a spenót, a sóska, a kukorica, az alma magas a magnéziumtartalmáról ismert, de az olajos magvak ezen a téren is kitűnő forrásnak bizonyulnak. A D-vitamin provitaminjai szintén megtalálhatóak a tejben és egyéb tejtermékekben.

“Férfivitaminok”

Cink
Elengedhetetlen a prosztata megfelelő működéséhez, hozzájárul az ideális tesztoszteronszint eléréséhez és fenntartásához, segíti a spermiumok termelődését. B6-vitaminnal kombinálva potenciazavarok kezelésre is alkalmazzák. Ez az értékes ásványi anyag megtalálható az élesztőben, tojásban, a búzacsírába és a tökmagban is.

Szelén
Szintén a prosztatamirigyek optimális működéséhez és a nemzőképes, egészséges spermiumok képzésében van szerepe. Ezenkívül fontos antioxidáns, mely megköti a testben a szabad gyököket. Hatását E-vitaminnal kombinálva fejti ki a legjobban. Megtalálható a napraforgómagban, kesudióban, paradióban, dióban, rizsben és a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérben.

Testre szabott egészség - vitaminok nőnek és férfinak

 

Olvass tovább vitamin témában!

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top