Egészség

Két tüdőátültetés után az esküvőjére készül a fiatal nő

Számtalanszor hitte, hogy véget ér az élete, de most végre egy új, egészséges élet kapujában áll a cisztás fibrózisban szenvedő magyar lány.

“21 éves voltam, amikor a tüdőm már a végét járta” – mesélte a 24 éves Lendvai Anna a Blikknek, majd hozzátette, még ebben az évben átesett az első tüdőátültetésén, Bécsben. “Addigra annyira leromlott az egészségi állapotom, hogy volt olyan év, amikor a 12 hónapból 9-et kórházban töltöttem” – teszi hozzá a fiatal lány.

Anna és családja az első átültetés után azt gondolta, a megpróbáltatásoknak legalább egy kis időre vége szakad, csakhogy az új szerv összeomlott: 100 százalékos kapacitás helyett mindössze 12 százalékban működött. “A szervátültetés alkalmával sajnos nem ritka szövődmény, hogy a szervezet kilöki a beültetett tüdőt” – ezt már dr. Bense Tamás háziorvos nyilatkozta a napilapnak, aki hozzátette, ilyenkor az elsődleges cél, hogy a beteg minél hamarabb új szervet kapjon.

Képünk illusztráció - Kép forrása: Thinkstock
Képünk illusztráció – Kép forrása: Thinkstock

Anna azt mondja, akkor, amikor a szervezete kilökte az új tüdőt, elkönyvelte, hogy nem tudják meggyógyítani. Ennek ellenére kitartóan küzdött tovább: ismét várólistára került, szünet nélkül járt a kezelésekre, majd alávetette magát a második transzplantációnak is. “Május óta sínen vagyunk” – mondja boldogan Anna, majd hozzáteszi, az állapota olyan sokat javult, hogy idén sikerült valóra váltania nagy álmát, és megmászta a Kékestetőt.

Hamarosan a fiatal lány egy másik nagy álma is megvalósulhat: férjhez mehet.

Olvass még többet a szervátültetésről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top