Egészség

Én nem akartam otthon szülni, egyszerűen így alakult

Amikor négy éve, július 6-án hajnalban váratlanul megindult nála a szülés, Mártának megijedni sem maradt ideje. Krisztinának sem, aki már akkor tudta, hogy nem érnek ki időben a mentők, mikor kihívták őket. Bár nem így tervezték, végül mindketten otthon szültek. Erről meséltek nekünk.

Emlékeztek még arra a győri kisfiúra, aki október elsején úgy jött világra otthon, hogy másfél éves testvére közben a szomszéd szobában aludt? A nem mindennapi szülésről az Országos Mentőszolgálat számolt be hivatalos Facebook-oldalán, posztjukban pedig leírták, hiába értek időben a helyszínre, a szülés már annyira előrehaladt, nem maradt idejük arra, hogy kórházba szállítsák a kismamát. A kis Olivér végül pár perces előkészület után, villámgyorsan, alig 15 perc alatt megszületett.

 

Bármilyen hihetetlen is, Olivér története korántsem egyedülálló, a róla szóló cikkünk alatt két kismama olvasónk is hasonló szülésélményről számolt be.

“Anyukám, te hamarosan szülni fogsz”

Raki Krisztina, az öt hónapos Dominik büszke anyukája azt mondja, nem sokkal a szülés előtt még úgy ment haza az orvosától, hogy jó ideig még nem fog szülni. “Az orvos még viccelődött is vele, hogy a baba nagyon jól érzi magát odabenn, szóval biztos nem kell a szülés miatt izgulnunk.” Aztán valahogy mégis úgy alakult, hogy néhány nappal a vizsgálat után, Krisztina már a karjában tarthatta gyermekét.

“30-ára voltam kiírva, de már 21-én, szombaton reggel éreztem, hogy valami nem olyan, mint lennie kellene. Itt húzott, ott fájt, nagyon kellemetlen volt, de azt hittem, még van időm” – mondja a 40 éves kétgyermekes anyuka, majd hozzáteszi, aznap délután munkából hazatérő párja már azzal köszöntötte, hogy “Anyukám, te hamarosan szülni fogsz”. Krisztina akkor még legyintett a megjegyzésre, de este 10-11 körül már ő is egyre biztosabb volt benne, hogy párjának igaza volt.

Dominik már nagyon kíváncsi volt a kinti világra - Kép: Raki Krisztina
Dominik már nagyon kíváncsi volt a kinti világra – Kép: Raki Krisztina

“Még az első fájások után is azt mondtam magamnak, ráérünk. Le is feküdtem, hátha attól majd jobb lesz, de nem lett az.” Krisztina ekkor ébresztette fel párját, aki azonnal hívta a mentőket. “Lányos zavarában elfelejtette még a házszámunkat is. Tőlem kérdezte meg” – emlékszik vissza nevetve az anyuka, majd hozzáteszi, mikor párja letette a telefont, már biztos volt benne, hogy a mentők nem érnek oda időben. Végül csak annyi ideje maradt, hogy felkeljen az ágyból, és kényelembe helyezze magát a lepedőkön, amiket a párja készített ki neki.

Dominik néhány perccel később született. Miután megtisztogatták a légutait, büszke apukája alaposan betakargatta a kisfiút. Krisztina azt mondja, még a kiérkező mentők is meglepődtek azon, milyen gyorsan lezajlott a szülés, így végül csak rutinellenőrzésre szállították be őket a kórházba. “Biztos vagyok benne, hogy ha Dominik elég idős lesz ahhoz, hogy megértse, elmondjuk majd neki, milyen rendkívüli körülmények között született” – mondja az anyuka.

“Megijedni sem maradt időm”

Két évvel azután, hogy életet adott első gyermekének, Pintér Mártának is különleges szülésélményben volt része. Mint mondja, azon a júliusi éjszakán sokáig fenn volt, mert legidősebb lánya, Rebeka nagyon köhögött. Jóval éjfél után került ágyba, de sokat ezután sem pihenhetett, fél kettőkor ugyanis megérezte az első fájásokat. “Azonnal telefonáltam a szüleimnek, akik 25 kilométerre laknak tőlünk, hogy apukám induljon el hozzánk, hogy vigyázhasson a 23 hónapos kislányunkra. A férjem közben elment az autóért és úgy döntött bevárja apukámat, hogy ne kelljen csengetnie éjjel” – emlékszik vissza Márta, majd hozzátette, az események ezután gyorsultak csak fel igazán.

Vivien nem várta meg, hogy anyukája beérjen a kórházba - Kép: Pintér Márta
Vivien nem várta meg, hogy anyukája beérjen a kórházba – Kép: Pintér Márta

“Tudtam, hogy nem fogok tudni lemenni az emeletről, de hiába próbáltam meg hívni a férjemet, a telefonom nem működött.” Márta azt mondja, mivel csak segélyhívásra volt lehetősége, megpróbálta értesíteni a mentőket is, de hiába: őket sem érte el. “A baba már úton volt, ezért csak kerestem egy helyet, ahol nyugodtan világra hozhatom őt. Végül alig több mint két fájással később meg is született Vivien. Időm se maradt megijedni.”

Percekkel azután, hogy életet adott lányának, Márta valami olyasmit tett, amit csak kevesen csinálnának utána: miután betakargatta Vivient és összeszedte magát, lelépcsőzött az első emeletről, hogy értesítse családtagjait a fejleményekről. Végül mindannyian otthon várták meg a kiérkező mentőket, akik miután elvágták a köldökzsinórt, alaposan bebugyolálták Vivient, hogy ne hűljön ki, majd beszállították a családot a kórházba, ahol ellátták őket. 

A háromgyermekes, 39 éves anyuka még elárulta, a kórházban az orvos azzal köszönt el tőlük, hogy ha a jövőben terveznének harmadik gyermeket, őt mindenképp kórházban szülje majd meg. “A vicces az, hogy három évvel később végül Lili is kis híján otthon született meg. Ha épp nem vagyok kórházban, mikor megindul a szülés, biztos így lett volna, ugyanis ő is nagyon gyorsan, alig fél óra alatt világra jött.”

Olvass még többet rendhagyó szülésekről az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top