Egészség

Csobot Adél felkészült a babás vészhelyzetekre

Csobot Adél már magabiztosabb, és vészhelyzet esetén tudná, mit tegyen a kis babájával.
Hazánkban évente több mint ötezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, miközben korai felismeréssel és azonnal megkezdett újraélesztéssel legtöbbjük megmenthető lenne. Október 16. az újraélesztés nemzetközi napja.
 

 A nyár elején újdonsült szülővé vált Csobot Adél is járt babaelsősegély-tanfolyamra várandóssága alatt. “Egy elsősegély-tanfolyam nagyban növelheti a leendő szülők önbizalmát. Fontos, hogy előre felkészüljünk azokra a vészhelyzetekre, amikor komoly lélekjelenlétre van szükség. Azt is megtanultam, hogy a bajban muszáj kézbe venni az irányítást ahelyett, hogy kétségbeesve várnánk a mentőre” – mondta el Adél.

Nekem ők jelentik a világot. ❤️❤️❤️ #családlettünk #szerelmesvagyokbeléjük #nanasipalphotographer

A photo posted by Csobot Adél (@adelcsobot) on

Gönczi Gáboréknál nagy az izgalom, hiszen első gyermeküket várják. A népszerű tévés így mesélt a szülővé válásról: 

“Amíg az embernek nincs sajátja, addig minden olyan misztikus a szülővé válással kapcsolatban. Persze meg lehet simogatni az ismerősök porontyait, bele lehet szippantani egy gyerekszoba illatába, de a saját bőrén először akkor érzi valaki, hogy apa lesz, amikor babaelsősegély tanfolyamon találja magát. Nemcsak azért volt jó, hogy elmentünk egy ilyenre, mert tulajdonképpen ekkor kerültem először igazán közel ahhoz a kis lényhez, akit annyira várunk, hanem azért is, mert itt jössz rá, hogy egy csecsemőhöz ugyanúgy bátran hozzá lehet nyúlni, mint egy felnőtthöz, ha baj van.”

Smagpictures.com / TV2 / press.tv2.hu
Smagpictures.com / TV2 / press.tv2.hu

Hazánk 2010-es szépségkirálynője, Dobó Ági is kötelezővé tenné a babaelsősegély tanfolyamot szülők és óvodapedagógusok számára. “Aggódó anyukának tartom magam, de ez egész addig nem realizálódott bennem, amíg egyedül nem maradtam első gyermekemmel. Saját magam megnyugtatására mentem el egy babaelsősegély tanfolyamra, ahol megtanultam, hogy egy vészhelyzetben az óvatoskodás a kicsi életébe kerülhet, ezért a bajban legfontosabb határozottnak maradni” – mesélte a kétszeres kismama, Dobó Ági.

Fotó: Debreczeni Zita
Fotó: Debreczeni Zita

Az elsősegélynyújtás az elméleten túl folyamatosan szinten tartott gyakorlati tudást is jelent. Ám, amíg a nyugati oktatásnak része az elsősegély, Magyarországon ez még mindig gyerekcipőben jár. Statisztikák bizonyítják, hogy a magyar átlagembernek nagyon hiányos a tudása a laikus újraélesztéssel kapcsolatban. “Az átlagnál azonban sokkal jobban tájékozottak azok, akik a tudatos gyerekvállalóként mindenre szeretnének felkészülni. Szerencsére ma már az a jellemző, hogy egyre többen jelentkeznek babaelsősegély-tanfolyamra, hogy például a képzésben nagy hangsúly kapó újraélesztéshez szükséges gyakorlatot elsajátítsák” – árulta el Dr. Csomai Zita, a Czeizel Intézet babaelsősegély-oktató orvosa.

 

 

 

 

 

A babaelsősegély-tanfolyamokon az újraélesztés mellett felkészítik a szülőket a félrenyelés megelőzésére, valamint a mérgezések, fejsérülések és égések kezelésére. A foglalkozásokon három hónapos csecsemőnek megfelelő ambu-babákon gyakorolják az újraélesztést és a félrenyelés esetén szükséges műfogásokat. Az első valódi vészhelyzetben a stressz hívja elő a magabiztosságig begyakorolt válaszreakciókat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top