Egészség

Te is szoktad a kezénél fogva forgatni a gyereked? Ne tedd!

Ártatlan játéknak tűnhet, de valójában nagyon is sokat árthat az apróságoknak. Mutatjuk, miért.

Szinte biztos, hogy gyerekként mindannyian játszottuk ezt a játékot egy felnőttel: apuval, anyuval, a nagyszülőkkel vagy a család egy felnőtt ismerősével. Mert jó móka, és mert eszünkbe se jutott, hogy esetleg veszélyes is lehet. Pedig az, ezért a WebMD elnevezésű online egészségoldal azt javasolja, a saját gyerekünkkel még csak véletlenül se játsszunk ilyet.

Hogy miért veszélyes? Az oldal felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekek ízületei, ínszalagjai még fejletlenek, emiatt külső hatásra könnyen elmozdulhatnak a helyéről. A külső hatás lehet például a játékos pörgetés, de a könyök elmozdulhat akár öltöztetés közben, mikor a szülő egy hirtelen mozdulattal lehúzza gyermekéről a pulóvert.

A betegségnek az angolszász orvosok a “toddler’s elbow”, vagyis a totyogók könyöke nevet adták. Jó hír, hogy a kiugrott ízület viszonylag könnyen gyógyítható, arra azonban nem árt odafigyelniük a szülőknek, hogy az érintett gyerekeknél később jóval gyakrabban fordul majd elő a jelenség.

Olvass még többet veszélyes gyerekjátékokról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top