Egészség

A mobilok és tabletek miatt egyre több a rövidlátó gyerek

A mobiltelefonok és tabletek terjedésével egyre nő a rövidlátó gyerekek száma is. Annak ellenére, hogy a képernyők élesebbek, a rajtuk olvasható szövegek, játékok apróak, így alaposan megerőltetik és rongálják a szemet.

Túl picik a betűk a mobiltelefonok képernyőjén nézve, és azok a játékok is aprók, amelyekkel a gyerekek szívesen töltik az idejüket. Nagy Zoltán Zsolt professzor, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója szerint éppen ezért egyre több gyereket érint a szem romlása, a rövidlátás.

A professzor éppen ezért azt javasolja a szülőknek, hogy az olyan szemet erőltető időtöltések, mint a tablet vagy a mobiltelefon nyomogatása helyett a gyermeket legalább a serdülőkorig minél többet vigyék a szabadba.

A nagy felbontású televíziókkal kapcsolatosan a professzor álláspontja: “A tévéképernyők ugye az új HD technika segítségével olyan éles képet adnak, hogy ha azt két-három-négy méterről nézzük, akkor azért nem gondolom, hogy a szemet rontaná.

Nagy Zoltán Zsolt összességében úgy gondolja, a mai fiatalok életében túlzottan felértékelődött a számítógépes és mobiltelefonos kommunikáció, amely a rövidlátás kialakulása mellett a társas interakciókat is háttérbe szorítja, így könnyen előfordulhat, hogy később nehezebben tudnak majd kapcsolatokat teremteni – hangzott el az InfóRádióban.

A tabletek és mobilok okolhatók a gyerekek rövidlátásáért
A tabletek és mobilok okolhatók a gyerekek rövidlátásáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top