Egészség

Ezért vakul meg sok afrikai nő

Harminckilencmillió vak ember él a földön, kétharmaduk nő. Azért ilyen magas a nők aránya, mert a szegény országokban ők jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyeinek, mint a férfiak.

Közel harminckilencmillió vak ember él a földön, 64 százalékuk nő. A legtöbben a trachoma nevű szemcsés kötőhártya-gyulladástól szenvednek, amit Afrikában a nők négyszer nagyobb eséllyel kapnak el, mint a férfiak. Az ok egyszerű: a nők gondoskodnak a gyerekekről, és a gyerekek fertőzik meg édesanyjukat a Chlamydia-baktériummal. Az afrikai nőknek kevesebb lehetőségük van gyógyszerhez jutni, mert nincs pénzük eljutni a kórházba, és nem is utazhatnak olyan egyszerűen, mint a férfiak.

A fertőzéses szembetegségekkel szemben higiéniával, oktatással és nemi egyenlőséggel lehet leginkább küzdeni – véli a kutatást publikáló osztrák Licht für die Welt alapítvány etiópiai munkatársa, Amir Bedri.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top