Egészség

Nem csak a nőknek okozhat rákot a HPV

Úgy tűnik, a HPV nemcsak a nőket támadja és okoz méhnyakrákot, a legújabb kutatási eredmények szerint a férfiakat sem kíméli. Amiről korábban azt gondolták, a dohányzás okozta garatrák, arról nemrégiben kiderült, kialakulásáért a HPV a felelős.

A humán papillomavírus a fej-nyaki területen is okozhat rosszindulatú daganatokat. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója, Tamás László szerint korábban elsősorban a dohányzást és az alkoholfogyasztást tették felelőssé a fej-nyaki tumorokért, mostanra kiderült, a középgaratban, főként a mandulákban és a nyelvgyökben a rákos megbetegedések 40 százalékát a HPV 16-os típusa okozza. És ez pontosan ugyanaz a vírus, amely a nőknél a méhnyakrák kialakulásának hátterében áll.

Évente 1500 új középgarat-daganatos beteget diagnosztizálnak Magyarországon, kétharmaduk férfi, és ami még hátborzongatóbb, hogy a daganatos elváltozások leginkább a fiatal felnőtteket érintik.

Az elmúlt 4-5 évben derült ki, hogy a HPV a középgaratban és a mandulaszövetekben is okozhat rákot. Egyelőre még nem tudni, a betegség mennyi idő alatt alakul ki. A HPV okozta tumor ugyanis szövettanilag pontosan ugyanúgy néz ki, mint a dohányzás következtében kialakult rák. Jelenleg azt sem tudni biztosan, hogyan terjed, biztosra egyelőre az vehető, hogy a szexualitásnak szerepe lehet benne, de nem zárható ki a cseppfertőzés lehetősége sem. Éppen ezért a megelőzés is igencsak problémás és nehézkes. A klinika igazgatója szerint sokat javítana a helyzeten, ha a fiúk is megkapnák a HPV elleni védőoltást.

Mindenesetre nagyon fontos figyelni a rákbetegség legjellemzőbb tüneteire, hiszen a két hétnél hosszabb ideig tartó rekedtség, a véres köpet, a nyaki nyirokcsomó duzzanata, a nyelési nehézség, a fülbe sugárzó egyoldalú fájdalom hátterében gyakran daganatos elváltozások állnak. Az ilyen és ehhez hasonló tünetek esetében minél előbb érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált tumor jól kezelhető. A kezelés módjában nincs különbség, de a Semmelweis Egyetem klinikai vezetője szerint mind a kemoterápiára, mind a műtétre jobban reagálnak a HPV-pozitív tumoros betegek.

A védőoltás a férfiaknak is segítséget nyújthat
A védőoltás a férfiaknak is segítséget nyújthat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top