Egészség

A magyarok szerint nem gond a túlsúly

Nos, a legújabb felmérés szerint a magyarok kevesebb mint a fele gondolja magáról, hogy túlsúlyos vagy elhízott lenne, pedig jóval több embernél áll fenn a probléma. A kutatásból az is kiderült, száz emberből mindössze 18 figyel tudatosan az egészségére. Megdöbbentő?

A felmérés során öt csoportot alakítottak ki a szegmentáció alapján. Így az egészségtudatosak a felnőtt lakosság mindössze 18 százalékát teszik ki. Ők leginkább nők és felsőfokú végzettségűek. A második csoportba a lakosság 19 százaléka került, akik szintén inkább nők, és akiket a kutatók próbálkozó csoportnak neveztek el, hiszen már mindenféle fogyitrükköt kipróbáltak. Az előző csoportnál alacsonyabb iskolai végzettségűek, és a divatdiéták, a tévhitek igencsak hatnak rájuk.

A harmadik, az érdektelenek csoportjába a magyar lakosság 22 százaléka tartozik. Rájuk leginkább a “hagyjanak már békén az egészséges életmóddal gondolkodás jellemző. A negyedik csoportba az egészségproblémásokat sorolták, akik bizonyos betegségekkel küzdenek, míg az ötödik csoportba az élvezetekért élők, a hedonisták tartoznak, akik bizony jelentős százalékot (26) képviselnek a magyarok között. A csoport tagjai leginkább férfiak, akiket az ízek, a jóllakás, a jót evés motivál.

A megkérdezettek fele vallotta magát túlsúlyosnak vagy elhízottnak, pedig a legutolsó országos táplálkozásegészségügyi felmérés adatai alapján a túlsúlyos emberek száma meghaladja az alultápláltakét. A felnőtt lakosság 60 százalékát érinti már a probléma. Az elhízás pedig nem csupán esztétikai gond, az Egészségügyi Világszervezet a közelmúltban betegséggé nyilvánította. Sokan kifogást keresnek arra, miért nem tudnak egészségesen táplálkozni. Pedig nagyon fontos lenne, hogy minél többet tegyünk napi szinten az egészségünk érdekében – hangzott el az InfoRádióban.

A magyar lakosság 60 százaléka túlsúlyos
A magyar lakosság 60 százaléka túlsúlyos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top