Egészség

Ingyen adják a súlyos betegség elleni vakcinát

Jövő évtől mindenki számára ingyenes lesz az agyhártyagyulladás elleni védőoltás, ami jelenleg 70 százalékos támogatással vásárolható meg.

Remek hír, hogy jövő évtől mindenki számára ingyenesen elérhető lesz az agyhártyagyulladás (meningitis) elleni védőoltás, amit elképzelhető, hogy pár év múlva a kötelező védőoltások közé is felvesznek. A vakcina jelenleg 70 százalékos támogatás mellett, hétezer forintba kerül a patikákban, amit a gyermekek kétéves kora előtt érdemes beadni.

A meningitis az agyhártyák vagy agyburkok, azaz a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedését jelenti, a fertőzés emberről emberre terjed közvetlen fizikai kapcsolat, például tüsszentés, köhögés vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak megérintésével. A fertőzés leggyakrabban a légutakban kezdődik, a kórokozókat a véráram szállítja a gerincvelőhöz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top