Egészség

Lassan már a fogorvosok is elfogynak

A fogorvosok közül is egyre többen mennek külföldre, akik pedig maradnak, azok is inkább magánpraxisban akarnak dolgozni, emiatt pedig folyamatosan nő a betöltetlen körzetek száma.

Az utóbbi 12 évben több mint ezer fogorvos távozott külföldre – nyilatkozta a Sonline.hu-nak Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke.

Egyre több a betöltetlen fogorvosi körzet, van olyan megye, ahol a körzetek nagyjából 20 százaléka üres. A hiányt helyettesítéssel vagy körzetösszevonással próbálják megoldani. Ez azonban veszélyezteti a betegellátás biztonságát, hiszen sokan nem tudnak elutazni a kezelésekre. A statisztikák szerint a magyarok közel fele akkor megy csak fogorvoshoz, ha már nagyon fáj a foga. A fogorvoshiány miatt pedig még kevesebben és még ritkábban jutnak el fogorvoshoz, így pedig csökken az esély arra, hogy a szakember észrevegyen egy megmenthető lyukas fogat vagy egy még kezelhető szájüregi rákos daganatot.

A fiatal fogorvosok magánpraxisban vagy külföldön akarnak dolgozni, a rosszul fizetett körzeteket nem vállalják. Az alelnök szerint abban az esetben, ha a körzeti orvosokhoz hasonlóan a fogorvosok is megkaphatnák a több milliós praxisvásárlási támogatást, akkor fel lehetne tölteni az üres fogorvosi praxisokat.

Herczeg Olga felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a fogorvoslás is az alapellátás része, a fogorvosok a körzeti orvosok finanszírozásának kevesebb, mint feléért dolgoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top