Egészség

Iszonyú kevés az orvos és az ágy a gyermekpszichiátriai osztályokon

Magyarországon jelenleg mindössze 60-80 gyermekpszichiáter dolgozik, és csupán 130-150 ágy áll rendelkezésre a gyermekpszichiátriákon.

Kevés az orvos, és nincs elég ágy a magyarországi kórházakban a gyermekpszichiátriai osztályokon – írja a Magyar Nemzet.

Mindössze 60-80 gyermekpszichiáter dolgozik az országban, az orvosok egyre túlterheltebbek, és nincs utánpótlás. Eközben az országban élő 1,5 millió gyermek 25-30 százalékának van legalább egy pszichológiai vagy pszichiátriai súlyosságú problémája, vagyis 400-500 ezer gyermekkel kellene foglalkozniuk a szakembereknek. Bár az érintettek nagy részét alapellátásban kezelni tudják, sokaknak szakorvosra lenne szüksége. A kórházakban aránytalanul kevés, 130-150 ágy van csak ezeken az osztályokon, ezért sok családnak több száz kilométert kell utaznia.

Kiemelkedően gyakori a gyerekek körében a figyelemzavar, amely minden 20. gyereket érint, de egyre több az önsértő, drogfüggő vagy serdülőkori skizofréniában szenvedő fiatal is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top