Egészség

Nagy eséllyel asztmás lesz a gyerek, ha korai dohányos az apa

Egy vadonatúj felmérés azt támasztja alá, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek édesapjuk dohányzik, háromszor nagyobb eséllyel alakul ki az asztma, mint a nem dohányosok esetében. Eddig ezt inkább az anyák életmódjának tulajdonították. Megdöbbentő?

Ha a gyermek fogantatása előtt apja dohányzott, több mint háromszorosára növeli az asztma korai kialakulásának kockázatát azokhoz a gyerekekhez képest, akiknek apja sosem cigarettázott.

A norvég kutatási eredmény szerint ugyanakkor nemcsak az apa fogantatás előtti dohányzása, hanem annak korai elkezdése is növeli a nem allergiás eredetű asztma kialakulásának kockázatát. Mindez azt jelzi, nemcsak az anyai környezet játszik kulcsfontosságú szerepet a gyermek egészségében, hanem az apa életmódja is.

A kutatás során 24 ezer gyermeket vizsgáltak meg, és arra a döbbenetes eredményre jutottak, hogy a gyermek asztmája kialakulására a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha az apák 15 éves koruk előtt kezdenek el dohányozni.

Amit már korábban is tudni lehetett, az édesanyák dohányzása egyértelműen növeli a gyerekeknél az asztma kialakulásának esélyét. Ugyanakkor a fogantatás előtti anyai dohányzás és az asztma kialakulása között nem mutattak ki kapcsolatot.

A különbséget a kutatók szerint az okozza, hogy az apa dohányzása a spermasejteken keresztül hat az utódra. “A dohányzásról köztudott, hogy genetikai és epigenetikai károsodást okoz az ondósejtekben, amely átadható az utódnak és fejlődési rendellenességet idézhet elő” – magyarázta a kutatás vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top