Egészség

Óránként egy ember ebben hal meg Magyarországon

Nem csak az idősebbek vannak kitéve a stroke veszélyének, Magyarországon az esetek több mint 10 százaléka 50 éves kor alatt jelentkezik.

Magyarországon évente 45 ezren kerülnek kórházba stroke miatt, óránként egy halálesetért felelős a betegség – mondta Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke az M1 csatornán. Ma már tízezer alatt van azoknak a száma, akik belehalnak a stroke-ba, ami jelentős csökkenés 1980-hoz képest, amikor évente mintegy 24 ezren haltak meg ebben a betegségben. Ennek oka, hogy az emberek egyre komolyabban veszik a kockázati tényezőket, elsősorban a magas vérnyomást, cukorbetegséget, a szívritmuszavart, és a magatartásbeli tényezők között a dohányzást.

Nem csak az idősebbek vannak kitéve a stroke veszélyének, Magyarországon az esetek több mint 10 százaléka 50 éves kor alatt, több mint 27 százaléka munkaképes korban jelentkezik. A stroke három fő tünete, amikor azonnal mentőt kell hívni, mert 3 óra van az eredményes beavatkozásra, az egyik oldali végtag meggyengülése, a száj félrehúzódása és a beszéd elakadása.

A betegek csak 5 százaléka kapta meg a vérrögoldó kezelést tavaly, mert későn mentek kórházba. Az európai átlag 10 százalék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top