Egészség

Inkább meghalunk szívrohamban, de nem hívunk mentőt

Jövő vasárnap szűrővizsgálatokkal és különböző szíves programokkal Szívünk napja rendezvényt tartanak a Millenárisban.

Szívünk napja néven indul kampány a szívbetegségekről és azok megelőzéséről. Az ezt beharangozó eseményen kiderült, hogy bár tizenöt év alatt több mint a felére esett vissza a szívinfarktusban meghalt magyarok száma, ez inkább a tudomány fejlődésének, mintsem az emberek hozzáállásának köszönhető. Nálunk még mindig többségben vannak azok, akik hiába tapasztalják magukon az infarktusra utaló tüneteket, mégsem hívnak orvosi segítséget, vagy csak késve. Pedig minden segítség nélkül töltött fél óra 7-8 százalékkal rontja a túlélési esélyeket.

Azért is érdemes időben mentőt hívni, mert mentőben elvégzett EKG-vizsgálat eredményét el tudják juttatni a legközelebbi szívcentrumba, és ha igazolódik az infarktusgyanú, akkor rögtön szakszerű segítséget tudnak nyújtani. A hazai kardiológiai ellátásnak köszönhetően hét évvel nőtt a várható élettartam az országban. Az ország 19 szívcentrumában évente több mint ötven sikeres szívátültetést végeznek, amivel Európa első harmadába tartozunk.

A Szívünk napját szeptember 25-én tartják a Millenárison.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top