Egészség

Alig várta, hogy anya legyen, a szülés után mégis öngyilkos lett

Hiába kért segítséget, hiába szedte a felírt gyógyszereket, a kismamán ez sem tudott segíteni. Három hónappal lánya születése után öngyilkos lett.

Alig három hónappal azután, hogy kézbe vette várva-várt kislányát, Raul Martinez boldogságát pusztító gyász váltotta fel. Az amerikai férfit anyósa telefonon értesítette arról, hogy felesége, Kelly öngyilkos lett. “Egy héttel korábban beszéltünk utoljára. Akkor volt egy tiszta pillanata és elmondta, gyűlöli, hogy nem ura a gondolatainak. Beszélt arról is, hogy az egyetlen vágya visszajönni hozzánk” – nyilatkozta Raul az ABC News amerikai hírcsatornának.

Tudta, hogy baj van

Kelly, aki már jóval a szülés előtt is kapott kezelést különböző mentális problémái miatt, szülés utáni depresszióban szenvedett, ami végül a gyógyszeres kezelés ellenére, teljesen felemésztette őt. “Nem ismerek még egy olyan nőt, aki ennyire szeretett volna gyermeket. Mikor megtudta, hogy várandós, minden idejét a készülődésre fordította. Tornázni járt, ruhákat vásárolgatott, a lányunk szobáját csinosította.”

Alig várta, hogy anya legyen, a szülés után mégis öngyilkos lett

Raul, aki felesége halála után csatlakozott a kismamák mentális egészségével foglalkozó szervezethez, azért vállalta, hogy beszél a családi tragédiáról, mert szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a szülés utáni depresszió nagyon is komoly dolog. “A szülés után Kelly nagyon megváltozott: alig tudott aludni, mindig aggódott valamin. Leginkább azon, hogy nem lesz jó anya.”

A pár felkeresett több pszichológust, ahol antidepresszánsokat írtak fel a szülés utáni depresszióra, de az asszony állapota nem javult. Raul azt gondolta, ha egy időre elválasztja őt kisbabájától, a depressziója javulhat majd. De nem így lett. Nem sokkal azután, hogy Kelly visszaköltözött a szüleihez, öngyilkos lett.

A baby blues más, mint a szülés utáni depresszió

Dr. Shari Lusskin nőgyógyász professzor és pszichológus azt mondja, a szülés utáni depresszió tünetei nagyon hasonlóak a gyermekágyi szomorúságéhoz, vagy ismertebb nevén baby blues-éhoz, egy különbséggel: a depresszió tünetei nem múlnak el maguktól, sőt az idő elteltével még súlyosbodhatnak is.

A szakember azt mondja, míg a baby bluest az anyák 90 százaléka tapasztalja, a szülés utáni depresszió elsősorban azokat a nőket veszélyezteti, akik korábban már szenvedtek mentális zavaroktól, vagy családon belüli erőszak áldozatai.

Olvass még többet a szülés utáni depresszióról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top