Egészség

Amit nem gondoltál volna: a kávé és a tea kioltja egymást

Sokan tudják, hogy a kávé és a tea más módon segíti szervezetünk élénkítését, azt azonban talán kevesebben, hogy a két anyag semlegesíti egymást, legalábbis egy friss kutatás eredményei szerint.

A járványok megelőzésével foglalkozó amerikai Centers for Disease Control and Prevention felmérése szerint az amerikai felnőttek 89 százaléka rendszeresen fogyaszt koffeint. Kétharmaduk kávé formájában, hatoduk teával, míg a többiek energiaitalok segítségével jutnak napi adagjukhoz. Bár az közismert, hogy a teában a koffein mellett más élénkítő vegyületek is találhatók, azt már kevesebben tudják, hogy még a kakaó is tartalmaz olyan vegyületeket, amelyeknek pszichoaktív hatásuk lehet.

A koffein a legintenzívebb stimuláns, azonban Crystal Haskell-Ramsay, a nagy-britanniai Northumbria University táplálkozáspszichológusa rámutatott, hogy a koffein nem egyedüli csodaszerként működik. A teában például a teanin nevű aminosav egészíti ki a tein (a teában lévő koffein neve) hatását.

Haskell-Ramsay korábban felfedezte, hogy a koffeint és teanint egyszerre fogyasztó kísérleti alanyoknál jobb reakcióidőt és hatékonyabban működő memóriát lehetett megfigyelni, mint azoknál, akik külön-külön fogyasztották a stimulánsokat. Az ezt követő további vizsgálat azonban azt mutatta, hogy kisebb adagban, egyszerre fogyasztva a teanin semlegesítette a koffein hatását. A kutató szerint a kulcs az adagolás, vagyis a dózisok mennyisége.

“Genetikai különbségek is szerepet játszanak abban, hogy más-más embereknél különbözőképpen hatnak ezek az anyagok” – magyarázta Haskell-Ramsey, aki maga egyébként nem fogyaszt kávét. “Engem a koffein túlzottan pörget, ezért a teára esküszöm. Egyetlen kivétel volt,amikor egy konferencián valami borzasztó teát adtak, ezért a 4-5. napon már annyira szükségem volt a koffeinre, hogy végül rendeltem egy capuccinót.”

További cikkek kávéról-teáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top