Egészség

Aranyér: 10 dolog, amit mindenkinek érdemes tudni róla

Nem beszélünk róla, nem megyünk vele orvoshoz, pedig már itt az ideje, hogy tényleg ne legyen tabu a korunk népbetegsége, amely minden harmadik embert érint a világon. Az aranyérnél nagyon fontos, hogy időben menjünk orvoshoz, és próbáljunk kevesebbet idegeskedni. De ez még csak a kezdet...
  • Aranyér. Igazi civilizációs betegség, hiszen leginkább az elkényelmesedett életmódunk és a helytelen táplálkozás sietteti kialakulását.
  • A betegséget a kötőszövetek gyengesége váltja ki. Végeredményben bármely életkorban előfordulhat, de 40 felett igazán gyakori. A leggyakoribb kiváltó oka a székrekedés, de a rost- és a mozgásszegény életmód vagy a túlzásba vitt edzés, esetleg a folyamatos állómunka is előhozhatja.
  • Aranyérnek a végbélnyílás közvetlen környezetében lévő visszértágulatot nevezzük. A vér a vénákban reked, és az elgyengült véna fala ettől kidudorodik.
  • A betegség tünetei: diszkomfortérzés, a viszketés a jellemző, súlyosbodásával fájdalom, vérzés, váladékozás, kitüremkedés jelentkezik
  • Az aranyér kialakulásának 4 stádiuma van. Az első: kis tünetmentes dudorok a végbélnyílás közelében, a második: amikor székeléskor a csomók kitüremkednek egy rövid időre a végbélnyílásból, de maguktól visszahúzódnak (némi vércsík kerülhet a WC-papírra), a harmadik stádiumban: az aranyeres csomók nem tudnak visszahúzódni, de kézzel visszahelyezhetők. A kitüremkedő aranyér fájdalmas, igénybevétel esetén az aranyér vérezhet is. A negyedik szakaszban: végérvényesen kitüremkednek a csomók, és kézzel sem lehet visszahelyezni őket. Ez az az eset, amikor már tényleg nem lehet halogatni az orvos felkeresését.
10 dolog, amit mindenkinek érdemes tudni az aranyérről
  • Minden olyan hatás, mely fokozza a végbélnyílás körüli erekre gyakorolt nyomást, aranyeret okozhat. Ilyen például a terhesség, bár az esetek legnagyobb százalékában a szülés utáni aranyér nyomtalanul eltűnik
  • Az aranyér kezelésére a házi praktikák mellett használhatunk kúpot vagy krémet. A kúpot belső aranyérre javasoljuk, a külső aranyérhez, ami a végbélnyíláson kívül van, inkább krémet használjunk.
  • Az aranyér, ha már kialakult, nem fordítható vissza, de tudnunk kell, hogy megelőzhető (folyadékbevitel növelésével, rostdús étkezéssel, rendszeres mozgással), és jól karbantartható.
  • Hallottál már a gátizomtornáról? Jó tudni, hogy nemcsak a hüvely záróizmainak működését javítja, hanem az aranyeres panaszokon is segíthet, mivel a végbélzáróizom működését is javítja. Naponta érdemes megcsinálni: a végbélnyílást összehúzni, kicsit megtartani, majd ellazítani. Ismételjük 30-szor.
  • Azt mondják, minden betegség lelki okokra vezethető vissza. Az aranyérhez a harag, a leterheltség, az aggódás és az elengedés problémája társítható. Gondolkodjunk pozitívan, és próbáljunk megszabadulni a haragtól, az aggodalomtól. Meditációval vagy hosszú sétákkal is javíthatjuk a közérzetünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top