Egészség

7+1 tévhit az egészséges táplálkozásról, amelyekre nem gondolunk

Ma már számos lehetősége van annak, aki szeretne odafigyelni arra, hogy megfelelően táplálkozzon, ha azonban nem figyeljük nagyítóval a címkéket, könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy bár igyekszünk egészséges élelmiszereket fogyasztani, mégsem érjük el a célunkat. Ha az alábbiak közül bármelyiket fogyasztod, légy résen!

A hipermarketekben, de még akár a bioboltokban sem nehéz beleszaladni olyan termékekbe, amelyek csomagolása hívogató, a rajta szereplő kifejezések (egészséges, bio, csökkentett cukor/szénhidrát, egyéb-tartalom) pedig abba a hamis nyugalomba ringathatnak, hogy megtettünk mindent, a többi az élelmiszeripari szakembereken múlik.

Nos, nem árt alaposabban megnézni az egészségesnek gondolt táplálékok összetevőit, az alábbi listából ugyanis kiderül, hogy melyek azok a termékcsaládok, amelyek esetében indokolt a gyanú, hogy az egészségesre dizájnolt csomagolás mögött kétséges minőségű élelmiszerek rejtőzhetnek.

Müzlik, zab- és másmilyen pelyhek

Tele van rostokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, emellett már évtizedek óta sulykolják a reklámok és a filmek, hogy az egészséges reggeli márpedig valamilyen müzliféleséggel kezdődik. Eddig rendben is van, csakhogy nagyon nem mindegy, melyik márka melyik termékét választjuk. Számos müzliféleségben ugyanis túl sok cukor található, illetve egyes változatokat olajban vagy zsírban készítenek elő a fogyasztásra.

“Sokak számára az is problémát jelent, hogy az ajánlott fogyasztási mennyiség nem több egy fél bögrényi müzlinél” – magyarázta Jennifer Schonnborn dietetikus a Mashable portálnak adott interjújában. “Ezt viszont a legtöbben nem tartjuk be. Sokan a reggeli energiaszükséglet miatt is fogyasztják, azonban ez a fajta gyors energia nem megfelelő, sokkal hatékonyabb, ha olyan, lassabban felszabaduló energiaforrásokkal oldjuk meg a napi bevitelt, amelyek hosszabb időn át ellátják a szervezetünket energiával.”

Gyümölcslé, smoothie és a többiek

Nagyon népszerűek manapság a különféle gyümölcs- és zöldséglevek, smoothie-k és turmixok, amelyek szintén az egészséges táplálkozás jelképévé váltak. De ha átküldjük őket a turmixgépen, éppen azoknak a rostoknak a nagy részétől szabadítjuk meg a végterméket, amelyek miatt a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása rendkívül egészséges. Ehelyett marad a gyümölcscukor, amely rendesen megdobja a vércukor- és az inzulinszintünket is.

A gyümölcslevekben sok lehet a cukor, a smoothie-kból hiányozhatnak a rostok (Fotó: Tumblr)
A gyümölcslevekben sok lehet a cukor, a smoothie-kból hiányozhatnak a rostok (Fotó: Tumblr)

“A gyümölcs- és zöldségek bevitelét érdemes egész napra elnyújtva rendszerezni, levek helyett pedig salátát vagy héjas gyümölcsöket kellene fogyasztani – mondta Jennifer Calo dietetikus, szintén a Mashable-nek nyilatkozva. – Ezzel kapcsolatos mottóm úgy hangzik: ne idd meg a kalóriákat!”

Ízesített joghurt

A tejtermékek jók, a gyümölcsök jók, akkor mi a probléma a gyümölcsös joghurtokkal? Az orbitális mennyiségű cukor, amit a gyártók belepakolnak. Érdemes összehasonlítani az átlagos gyümölcsjoghurtok és a boltokban kapható dobozos fagyik cukortartalmát, meglepő lesz az eredmény. A táplálkozási szakértők szerint a gyümölcsjoghurt nagyjából ugyanannyira édesség, mint a fagyi, csak jobb a “PR-ja”.

Mi a megoldás? Natúr joghurtot és friss gyümölcsöt vásárolva otthon előállítani ugyanazt a finomságot, csak éppen olcsóbban és egészségesebben.

Müzliszeletek

Egy átlagos müzliszelet reklámja a következőképpen néz ki: a fáradt irodista már épp az öngyilkosságot fontolgatja, amikor lendületes kollégája, tökéletes öltözékben megjelenik, és elé penderíti a csodásan fotózott terméket, ami maga a szeletbe zárt egészség, egész napra elegendő energia és persze a mindent lebíró akarat. Akkor hol van itt a probléma? Jó helyen keresgél az, aki a müzliknél már tárgyalt cukorra és zsírokra gyanakszik.

A legtöbb müzliszelet rengeteg cukrot és egyéb felesleges összetevőt tartalmaz (Fotó: Tumblr)
A legtöbb müzliszelet rengeteg cukrot és egyéb felesleges összetevőt tartalmaz (Fotó: Tumblr)

A müzliszeletek közül soknak csokis vagy joghurtos bevonata is van, ezek általában rengeteg mesterséges színezéket és édesítőt, de persze cukrot is tartalmazhatnak gazdagon. Illetve olyan hozzávalókat, mint a kukoricaszirup vagy a pálmaolaj. Ráadásul ezek mellett távolról sem tartalmaznak megfelelő mennyiségű ásványi anyagot vagy vitamint. Érdemes ezeket elfelejteni és helyettük friss gyümölcsöt és nyers magokat fogyasztani inkább.

Vitaminos víz

A vitamin egy olyan szó, amit bármire ráírhatunk és egyből egészségesebbnek fog tűnni tőle. Ha ráadásul mindez a vízhez kapcsolódik, akkor még egészséges is, nem igaz? Nos, eleve, már az is egy tévhit, hogy napi 8 pohár vizet kellene meginnunk (noha tény, hogy a bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos egészségünk szempontjából), a vitaminos vizek javába azonban sokszor mesterséges aromák és irgalmatlan mennyiségű (akár nyolc kávéskanál) cukor is kerül. Ha mindenképpen ízesített vízre vágyunk, maradjunk inkább a szódánál és egy-két karika citromnál.

Csökkentett zsírtartalmú mogyoróvaj (vagy bármi más)

A csökkentett zsírtartalom is olyan különleges hívószó, amire már mindenki könnyen rárepül, hát hiszen ki szeretne elhízni, főleg, ha a kedvenc kajájáról van szó? A probléma azonban csak annyi, hogy sok csökkentett zsírtartalmú termék több cukrot tartalmaz, mivel így próbálják elérni, hogy többé-kevésbé olyan íze legyen, mint a rendes, őszinte, zsíros társaiknak.

Mi a megoldás? Vásároljuk a hagyományos, nem csökkentett zsírtartalmú változatot a kedvenc termékeinkből, és azokat fogyasszuk mértékkel.

Agávészirup

A cukortól irtózó tudatos fogyasztók egyik szent grálja, hiszen természetes, nem finomított, nem feldolgozott, növényi alapú cuccról van szó, ami még ráadásul hatékonyan édesít is. Ez rendben is volna, de ettől még az agávé ugyanúgy kémiai értelemben vett cukrokat tartalmaz, arra tehát senki ne számítson, hogy jelentős kalóriacsökkenést érhet el a használatával. Persze, a természetes forrásból származó élelmiszerek jók, azonban a zsírhoz hasonlóan itt is csak azt tudjuk javasolni, hogy mértékkel fogyassza mindenki.

Sokmagos kenyér, tészta és a többiek

Ha valamiben hétféle mag van, az egészséges, szóval, ha valamiben tizenkétféle, az még egészségesebb, nem igaz? Persze, a különféle magvak fogyasztása (mértékkel, természetesen) jó hatással van a szervezetünkre, azonban nem árt azt is megnézni, hogy pontosan miből készült az adott kenyér vagy tésztaféleség, amit választunk. Ha például fehér kenyérről beszélünk, már eleve rengeteg tápanyag eltűnt belőle a liszt finomítása során, ezt pedig nehéz lenne a tetejére vagy a tésztájába szórt magvakkal pótolni.

A magvak jók, de nem mindegy, milyen tésztában (Fotó: Tumblr)
A magvak jók, de nem mindegy, milyen tésztában (Fotó: Tumblr)

Megoldásként érdemes teljes kiőrlésűt választani kenyérből, tésztából egyaránt, még akkor is, ha nincs teleszórva magokkal a teteje, mivel ezeknek már a tésztájában ott lesz az összes rost és tápanyag, amire szükségünk van.

További tévhitek az egészséges táplálkozásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top