Egészség

Sikeresen kampányoltak a bárányhimlő elleni védőoltásért

Sikeresnek értékelte a négyévesnél fiatalabb kaposvári gyerekek bárányhimlő elleni védőoltásának támogatásáról szóló önkormányzati kezdeményezést a somogyi megyeszékhely polgármestere szerdán.

Szita Károly a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a dotációnak köszönhetően az érintett korcsoportba tartozók oltottsága húszról kilencven százalékra nő.

Kaposvár az országban az elsők között, februárban döntött arról, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők ingyen, mások hatezer forintért juthatnak hozzá a két részletben beadandó, darabonként tízezer forintba kerülő oltóanyaghoz – emlékeztetett. A polgármester hozzátette, a város húszmillió forintot különített el erre a célra, amit szükség esetén kiegészít.

Szita Károlyt korábban két házi gyermekorvos, Fintics Klára és Bognár Márta kereste meg, hogy segítséget kérjen a védőoltások megvásárlásához az esetenként súlyos szövődményekkel járó bárányhimlő ellen. Kérésüket azzal indokolták, hogy a védőoltást anyagi okok miatt kevesen vették meg.

Fintics Klára a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az önkormányzati kampánynak köszönhetően mintegy hétszáz gyermek kapta-kapja meg a védőoltást, ennek köszönhetően várhatóan megszűnnek a bárányhimlőjárványok Kaposváron.  

Szita Károly utalt rá, hogy nem a bárányhimlő az első, amelynek megelőzésére nagy hangsúlyt fektet Kaposvár, a város úttörő volt az idősek tüdőgyulladás elleni oltása és a HPV elleni vakcina támogatásában is.

További cikkek védőoltásokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top