Egészség

15 hónap alkohol és kávé nélkül mindent megváltoztat

Aki valaha leszokott már valamilyen káros szenvedélyről, tudja jól, hogy irdatlan kemény az út, de a végén egy teljesen új élet kezdődik. Erről szól Tobias története is, akinek az élete 15 hónap alatt gyökeresen megváltozott.

A minap döbbentem rá, a múlt héten volt 4 éve, hogy elnyomtam az utolsó szál cigimet. Mondják, akkor szokott le valaki tényleg a dohányzásról, amikor elfelejt megemlékezni a kerek évfordulókról, úgyhogy azt hiszem, most már én is végképp gyógyultnak mondhatom magam.

Amiben kevésbé vagyok sikeres, az a kávéról való lemondás. Pár hónapig ment a presszó helyetti laza capuccinózgatás, de a szicíliai nyaralásunkon megdőltem. Ott reggelente tele van a városok levegője isteni kávéillattal, nincs az az aszkéta kávékedvelő szerintem, aki ilyen fokú csábításnak képes lenne ellenállni. Én legalábbis képtelen voltam.

De persze azóta is érdekelnek a leszokásról szóló beszámolók, ezért is akadt meg a szemem Tobias van Schneider huffpostos írásán. Ő 15 hónappal ezelőtt határozta el, hogy felhagy a kávézással, és egyúttal búcsút mond az alkoholnak is. Bár Tobias sosem dohányzott, mégis hasonló tapasztalatokat szerzett, mint anno én. 4 fontos tanulsága volt számára a leszokásnak:

1. Maradt egy halom pénze

Saját bevallása szerint havi ezer dollárt sikerült megspórolnia, ami elképesztő összegnek tűnik magyar szemmel (én egy év alatt tudtam ennyi pénzt megtakarítani, amikor a cigit letettem). A férfi szerint azonban New Yorkban, ahol él, napi 33 dollár két-három koktélra és a hozzá majszolt rágcsára simán elmegy, és egy New York-i életében a napi két-három ital egyáltalán nem számít kiugró mennyiségnek.

15 hónap alkohol és kávé nélkül mindent megváltoztat

2. Kimaradt egy csomó pletykából

Hát igen, ahogy a cigi, úgy a napi 2-3 ital elfogyasztása is társaságban a legnagyobb élvezet. Amikor Tobias eldöntötte, hogy nem iszik többet, gyorsan elege lett abból, hogy ha szórakozni ment, újra és újra el kellett mondania, miért nem hajlandó egy pohár italt sem rendelni. Mivel megunta az állandó magyarázkodást, egy csomó találkozóra el se ment inkább. Ha mégis, akkor sem maradt egy óránál többet, mert józanul nem annyira élvezetes a spicces haverok társasága, lássuk be. És ahogy a hónapok teltek, egyszer csak elkezdte nagyon élvezni azt, hogy az italozás és a hozzá kapcsolódó tevékenységek egyszerűen kikopnak az életéből. Nagy rádöbbenés volt számára ugyanakkor, hogy mennyi emberi kapcsolata szakadt meg a józan élet miatt. Az egykori ivócimborák szép lassan elmaradoztak mellőle.

via GIPHY

3. Végre jól alszik

Mindenki tudja, aki feküdt már le spiccesen, hogy pár sör után elaludni baromi könnyű, viszont a forgolódás, a föl-fölébredés szinte garantált – nem is szólva a másnapi nyúzottságról. Tobias egyik nagy rádöbbenése is pont az volt, hogy sokkal jobban alszik, és fitten, energikusan ébred, mióta lemondott az alkoholról.

4. Sokkal kevesebbet stresszel

Ami pedig a kávémegvonás áldásos hatásait illeti, Tobias azt vette észre, hogy sokkal kevesebbet stresszel, és nehezebb kihozni a sodrából, amióta kevesebb koffeinnel bombázza a szervezetét. Mivel azonban a kávé ízét szereti, időnként engedélyez magának egy koffeinmenteset, ha nagyon megkívánja. De általában teával, nyáron pedig jeges teával helyettesíti a feketét. Az pedig bónusz, hogy a felborult emésztése is helyreállt, úgyhogy összességében mindenkinek csak ajánlani tudja a tiszta életmódot.

Olvass még leszokás témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top