Egészség

Világméretű sárgalázjárvány jöhet

Egy nemzetközi gyermekjóléti szervezet szerint a nagyszabású oltási programok ellenére világméretűvé válhat a sárgaláz, amely Közép-Afrikában már több száz halálos áldozatot szedett.

A hvg.hu értesülései szerint júniusban jelentették be, hogy a járvány Kongóból átterjedt Angolába, ahol december óta közel 3000 gyanús esetet és 360, a sárgalázhoz kapcsolható halálesetet regisztráltak. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint Kongóban 2269 gyanús esetre 16 halálozás jutott.

A WHO szerint a probléma egyik oka az lehet, hogy hamis oltási bizonyítványokat adtak ki. Angolában elvileg nyolcmillió embert oltottak be a betegség ellen, Kongóban további 12 millió ember beoltását tervezik. Bár az oltási programnak már júliusban meg kellett volna kezdődnie, sok helyen oltóanyag és fecskendők hiánya miatt még csak most kezdik az oltást – írja a hvg.hu

Mivel nincs kellő mennyiségű oltóanyag, a WHO a helyzet gyors kezelésére azt ajánlja, hogy a szokásos mennyiség ötödét adják csak be az érintetteknek, ezzel ugyanis, ha csak időlegesen is, de gyors védettség érhető el.

A sárgalázat szúnyogok terjesztik, az izomfájdalmakkal, rosszulléttel és hányingerrel járó betegség esetében a halálozási arány 75 százalék is lehet.

További cikkek védőoltásokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top