Egészség

Nem működik a védőoltás a túlsúlyosoknál

Egérkísérletek bizonyítják, hogy kevésbé hatásos az influenza elleni oltás a túlsúlyosoknál.

A túlsúlyos emberek nagyobb eséllyel lehetnek influenzásak, ami súlyosabb lefolyású lehet náluk, ezért ajánlott évente oltani magukat a betegség ellen.  Azok a típusú vakcinák, amik adjuvánsokat – immunerősítő hatóanyagokat – tartalmaznak, kevésbé hatékonyak náluk.

Nem működik a védőoltás a túlsúlyosoknál

Stacey Schultz-Cherry, egy kaliforniai St. Jude Children’s Hospital munkatársa túlsúlyos egereken végzett tanulmányában felfedezte, hogy a túlsúlyos állatoknál jelentősen csökken az immunizálás hatása.

A kísérlet alatt az A(H1N1) és az A(H7N9) típusú influenza védettséget adó vakcinával oltotta az egereket, immunválaszt serkentő anyagként alumíniumsókat vagy egy szkvalén nevű anyagot használt. A normál súlyú egereknél az adjuvánsokkal kiegészített oltóanyag növelte azon egyedek arányát, amelyek az influenzaoltás után nem kaptak el kisebb betegségeket, míg a túlsúlyos egereknél elmaradt a védőhatás.

Világszerte tíz millióan túlsúlyosak, vagyis testtömegindexük a harmincas érték felett van. Így emberek százmilliói esetében kérdéses a hagyományos oltások hatékonysága.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top